Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 900 lovaca
  • 03.02.2024. 12:00
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Derventa

Više od 50 predatora palo na derventskoj "šakalijadi"

Organizacija ove lovno-turističke manifestacije je započela prije šest godina sa oko 150 lovaca Lovačkog udruženja iz Dervente.

Foto: Slobodan Živanić
  • 108
  • 33
  • 0

Lovačko udruženje "Motajica" iz Dervente je organizovalo do sada najmasovniju Šakalijadu na koju se odazvalo više od 900 lovaca iz čitave Bosne i Hercegovine i zemalja regiona, a ovom prilikom je odstrijeljeno više od 50 predatora, šakala i lisica.

Jedan od lovaca kojem je pošlo za rukom da odstrijeli šakala, je i Radneko Babić, članu Lovačkog udruženja "Fazan" iz Doboja.

"Prvi put sam na ovoj Šakalijadi i imao sam sreće da uspješno odstrijelim jednog šakala. Ovo je hobi koji se voli i rado pohodim ovakve događaje", rekao je Babić, koji se lovstvom bavi četiri godine.

Svoju "igru" sa šaklom dobio je i Veljko Vidić iz LU "Vučijak" Brod, a član je sekcije iz Vinske. Nije mu ovo prvi šakal u lovačkoj karijeri. "Bilo ih je", kaže nam i ranije, a za ovaj trofej potrebani su strpljenje i mir. 

Veljko Vidić
Šakal "naletio" na Vidićev nišan

"Nisam ga dugo čekao. Bilo je pucnjave i naletio je na moj nišan. Na prvu sam msilio da je svinja, koliko je lomio kroz šiblje, ali na kraju sam ga odstrijelio", kaže Vidić, koji je već dvije decenije lovac.

Lovačku sreću imao je i Dejan Erić, član LU "Srndać" iz Stanara, a dio je sekcije u Jelanskoj. "Sve je proteklo u najboljem redu. Nije bilo teško odstrijeliti šakala" dodao je on.

Slovenci ponovo u Derventi

Treću godinu u nizu gosti derventske Šakalijade su bili i lovci iz Slovenije, na čelu sa Sebastijanom Šorštakom, inspektorom za lovstvo nadležnog ministarstva Slovenije.

I u Sloveniji se povećava brojnost šakala, kaže Šorštak

"Svake godine je sve bolja organizacija, masovniji odaziv i bolji ulov. Sviđa nam se što je pored lova i odstrela šakala jednako važno druženje i upoznavanje ljudi. I u Sloveniji se povećava brojnost šakala koji ugrožavaju autohtone vrste divljači i ostalih životinja, tako da mi skupljamo iskustva ovdje i 'kopiramo' lov u Derventi", naglasio je Šorštak, dodajući da se raduje i budućim pozivima.

Sve počelo skupom stotinjak lovaca

Organizacija ove lovno-turističke manifestacije je započela prije šest godina sa oko 150 lovaca lokalnog udruženja, da bi ovaj događaj vremenom privlačio sve veću pažnju, naglasio je predsjednik LU "Motajica", Nenad Čečavac.

"Mogu sa ponosom da kažem da smo u potpunosti uspjeli, napravili smo sve ono što smo priželjkivali. Kako smo rasli iz godine u godinu dobijali smo sve veći motiv da napravimo što bolju organizaciju i to nam se sada vratilo. Šakal nam je broj jedan problem u lovištu jer je rasprostranjen, pogoduje mu stanište, a prirodnih neprijatelja, osim nas lovaca, nema", istakao je Čečavac, zahvalivši se Gradskoj upravi i Turističkoj organizaciji na podršci u organizaciji.

Nenad Čečavac, predsjednik LU
Šakal je broj jedan problem u lovištu​​​​​, kaže Čačavac

Gradska uprava i gradonačelnik Milorad Simić pružaju podršku ovoj manifestaciji koja je važna za promociju turizma i lovstva, istakаo je zamjenik gradonačelnika Siniša Jeftić.

"Veoma je bitan događaj sa aspekta promocije našeg Lovačkog društva, ali i turističkih potencijala Dervente, kao i za zaštitu prirode. Zadovoljstvo je kada nam dođe ovoliki broj ljudi iz regiona i čestitam organizatorima na ovakvom uspjehu", rekao je Jeftić.

Predsjednik Lovačkog saveza RS, današnji ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Savo Minić, inače je redovan gost ove manifestacije. Istakao je da Šakalijada u Derventi postaje ozbiljna turističko-lovna manifestacija.

Savo Minić u društvu lovaca
Šakalijada oduševila i Minića

"Želim da pohvalim domaćina na izuzetnoj organizaciji koja je rezultirala i uspješnim lovom ovog predatora bez ikakvih problema. Lovački savez i nadležno ministarstvo podržava ovakve manifestacije organizacionio i finansijski i ne postoji nijedno udruženje koje može da organizuje ovakve događaje", naglasio je Minić.

 


Fotoprilog


Tagovi

Šakalijada Lovci Druženje lovaca Odstrel šakala Odstrel lisica Radneko Babić Veljko Vidić


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.