Pretraga tekstova
Glavni moto ovogodišnjih "Dana šljive" je povezivanje proizvodnje zdrave hrane i turizma
Sajam poljoprivrede, prehrane i turizma, "Dani šljive 2022", nakon dvije godine pauze zbog propisanih epidemioloških mjera, ponovno je otvorio vrata mnogobrojnim izlagačima i posjetiteljima. Organizatori 15. izdanja sajma su Općina Prozor-Rama i Agencija za lokalni razvoj Prozor-Rama
Općinski načelnik Jozo Ivančević istakao je kako je evidentno da ima interesa za ovu manifestaciju te naveo da ih raduje ako ovom manifestacijom doprinose poljoprivrednicima i turističkim djelatnicima.
"Posebno je važno povezati proizvodnju zdrave hrane s turističkom ponudom. Provodimo projekt obnove šljivika, jer želimo da Rama zadrži ugled područja s dobrom šljivom i šljivovicom", naveo je Ivančević.
Organizatori su zadovoljni jučerašnjom posjetom, prvog dana, dvodnevne manifestacije. Istaknuto je kako je ovo prilika izlagačima za nove kontakte, usvajanje znanja i ideja, kao i prilika za pravilno vrednovanje vlastitih potencijala i razvojnih planova. Ugodno i korisno druženje stoga nije izostalo, a brojni su uživali uz neizostavnu ukusnu domaću hranu i šljivovicu.
Na sajmu se ove godine predstavilo 45 izlagača iz oblasti poljoprivrede, prehrane i turizma. Većinom su to domaći predstavljači, ali i iz drugih gradova BiH, kao i Hrvatske.
"Ovaj odnos želimo što više produžiti i stvarati turističku i drugu suradnju. Već krećemo u saradnju na nekim zajedničkim projektima, pa ćemo vidjeti kako će to napredovati", kazala je Ksenija Tomac-Špoljarić, direktorica Turističke zajednice Grada Popovače, za Ramski Vjesnik.
Sajam je i ove godine imao humanitarni karakter, a sva sredstva od prodaje ulaznica namijenjena su Udruzi građana roditelja djece s posebnim potrebama "Djeca nade".
"Glavni moto ovogodišnjih ‘Dana šljive’ je povezivanje proizvodnje zdrave hrane i turizma. Nama u ovim malim sredinama ide na ruku sama činjenica da u svijetu, pa i kod nas, jača svijest o zdravoj, ekološki uzgojenoj, hrani. Uporedo s korištenjem zdrave hrane povećava se i turistički segment vezan za selo, za mirnije krajeve za neistražena mjesta i odredišta", kazao je Josip Juričić, šef Službe za razvoj, poduzetništvo, obrt i financije Prozor-Rama.
Tagovi
Dani šljive Manifestacija Jozo Ivančević Ksenija Tomac-Špoljarić Josip Juričić
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 3 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi