Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam trešnje
  • 28.05.2018. 14:30

Trešnje prerano sazrele, ove godine neće na evropsko tržište

U selu Šatrovići održan je Sajam trešanja. Voćari su zadovoljni sezonom bez obzira što prekratko traje. Ističu nedostatak radne snage.

  • 2.432
  • 173
  • 0

Šatorovići, selo  smješteno na domak Brčkog, je obdareno uslovima za voćarsku proizvodnju, tako da se mještani ovog kraja od davnina bave ovom poljoprivrednom granom. Šatorovići su poznati  po proizvodnji trešnje, šljive i višnje pa je razumljivo da se s razlogom organizator odlučio da pokrene ovu manifestaciju prije šest godina. Sajam trešnje utiče na afirmaciju ne samo ovog kraja već i cijelog Brčko distrikta BiH. 

Sajam trešnje koji traje više dana zvanično je otvoren 25.maja, a započeo je dan ranije podjelom 200 kg trešanja djeci sa posebnim potrebama u Centru za mentalno zdravlje, zatim pedijatriji brčaske bolnice te djeci u vrtićima. Skupu se obratio predsjednik Organizacionog odbora sajma, te zvaničnici Vlade Distrikta koji su finasirali ovu manifestaciju. Takođe je bilo organozovano stručno predavanje na temu “Savremene metode uzgoja voća“ koju je predstavio prof. dr  Mirsad Kurtović sa Poljoprivrednog fakulteta u Sarajevu. Nadležni iz Valde Brčko distrikta su obećali i dalje podržavati ovu manifestaciju jer i sama utiče na afirmaciju ne samo grada već i šire.

Specifična godina

Bahtrija Ribić, organizator sajma je za naš portal isatakao: “Sajam postoji već šest godina i za njega se nadaleko čulo i ovu tradiciju bi trebali nastaviti i dalje. Zahvaljujući kvalitetu, naše trešnje su stigle i na evropsko tržište. Ova godina je specifična zbog vremenskih uslova i zakšnjele zime. Nakon toga su nastupile visoke temperature i trešnja se brzo razvijala i naglo sazrijeva. Plod je dobrog kvaliteta, ali zbog visokih temperatura period branja će biti skraćen, jer trešnja brzo sazrijeva i dolazi do trulenja plodova. Zbog toga će plasman ove godine biti samo na domaćem tržištu tj. na prostoru BiH“.

Organzator je zadovoljan ovogodišnjom posjetom istaknuvši da ona raste iz godine u godinu. Sajam trešnje u Šatorovićima je inače prilika da organizator izrazi zahvalnost svima koji su pomogli oko organizacije. Manifestaciju su svojim prisustvom kao i svake godine uveličali učenici Poljoprivredne škole. 

Avdo Ahmetović jedan od većih proizvođača ovog kraja je rekao: “Zadovoljan sam ovogodišnjim rodom i kvalitetom ploda iako nam vremeski uslovi nisu bili naklonjeni. Kao i ranijih godina prati nas problem sa nedostatkom radne snage prilikom branja i po tom pitanju sve nam je teže i teže“.

Sajam je  okupio  oko 50 izlagača iz cijele BiH i regije.


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemovi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Sajam trešnje Šatorovići Bahtrija Ribić Mirsad Kurtović Trešnja


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.