Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Industrija mesa
  • 02.07.2023. 15:00

Svjetski kongres o mesu 2023. održaće se u Mastrichtu - šta je tema?

Na dnevnom redu su globalni izazovi za ovaj sektor kao što su uloga mesa u klimatskim ambicijama, očekivanja društva o dobrobiti životinja, alternative i utjecaj političkih zbivanja na trgovinu i proizvodnju

Foto: Depositphoto/djmdep
  • 110
  • 8
  • 0

Svjetski kongres o mesu 2023 održava se u Mastrichtu, Nizozemskoj, od 11. do 13. oktobra 2023. godine. Biće to globalni sastanak predstavnika mesne industrije i srodnih grana koji će okupiti nekoliko stotina ljudi. Tema ovogodišnjeg kongresa je "Upoznavanje društva i potrošača".

Promjena i tranzicija

"Svijet je na rubu nekoliko velikih promjena i tranzicija. Društveni i ekološki razvoj dovode do kritičkog pogleda na proizvodnju mesa i mesnih proizvoda. Istovremeno, sektor, potpomognut tehnološkim inovacijama, pravi velike korake ka održivijoj proizvodnji", rekao je Laurens Hoedemaker, predsjednik Nizozemskog udruženja mesne industrije.

Na dnevnom redu su globalni izazovi za ovaj sektor kao što su uloga mesa u klimatskim ambicijama, očekivanja društva o dobrobiti životinja, tržište rada, alternative kao što je kultivirano meso i utjecaj političkih zbivanja na trgovinu i proizvodnju.

Potrošači i društvo

Organizatori se fokusiraju na izazove s kojima se industrija suočava kako bi pomogli profesionalcima u ovoj industriji da razumiju trenutna i buduća očekivanja potrošača, kao i društva u različitim dijelovima svijeta.

Krava ne može biti glavni krivac za klimatske promjene

Na kongresu će biti održana plenarna debata na koju su pozvani ministri iz nekih evropskih zemalja, a tema je "Politički pejzaž za proizvodnju i potrošnju mesa".


Tagovi

Meso Nizozemska Mesna industrija Proizvodnja mesa Kongres o mesu Kultivirano meso Meso i klimatske promjene Uloga mesa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.