• Gradačački Sajam
  • 28.08.2019. 17:05
  • Gradačac

Svečano otvoren 46. Sajam šljive u Gradačcu!

Danas je u Gradačcu svečano otvoren 46. sajam šljive, koji se u ovom mjestu uz manje prekide održava već pet desetljeća, od 1969. godine! Direktor sajma Hašim Šabanović pozvao je sve zainteresirane da posjete manifestaciju i na taj način podrže poljoprvrednike ovog kraja.

Foto: Vedran Stapić
  • 190
  • 30
  • 0

Danas je u Gradačcu svečano otvoren 46. sajam šljive, koji se u ovom mjestu uz manje prekide održava već pet desetljeća, od 1969. godine. Činom zajedničkog presjecanja vrpce, premijer Vlade Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović, izaslanik Vlade RH doc.dr.sc. Krunoslav Karalić i posebni prijatelj sajma, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić označili su početak sajmovanja koje se do subote, 31. augusta 2019. odvija na 5.000 kvadratnih metara izložbene površine.

Direktor sajma Hašim Šabanović pozvao je sve zainteresirane da posjete manifestaciju i na taj način podrže poljoprvrednike ovog kraja.

Na sajmu koji će trajati četiri dana svoje će proizvode i usluge prezentovat oko 310 izlagača iz Bosne i Hercegovine, zemalja regiona i Evropske unije.
Premijer Vlade TK je u svom obraćanju istakao kako je izuzetno ponosan što je gradačački Sajam šljive predstavlja jedan od poticaja za privredu kako Gradačca, tako Tuzlanskog kantona, Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine.

Sajam briše granice i djeluje kao kohezioni faktor

"Ovaj sajam nije značajan samo za naš kanton, on je pojavljivanjem proizvođača iz Federacije BiH i Republike Srpske značajan za cijelu Bosnu i Hercegovinu, ali i širi region. Sajam svake godine pokazuje da zbližava ljude, briše granice i djeluje kao kohezioni faktor na ovom prostoru. U tom svjetlu, ohrabruju nedavne informacije poredstavnika udruženja poljoprivrednih poroizvođača iz Federacije BiH i Republike Srpske za registraciju udruženja poljoprivrednika na državnom nivou. Time se šalje poruka kako nam je zajednička želja i potreba jedinstveno tržište u Bosni i Hercegovini i jedinstveni poticaji za poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju. Godinama Sajam šljive snažno potiče privredni razvoj, naročito u poljoprivredi i snažno potiče rađanje novih preduzeća koja doprinose bržem društvenom razvoju. Danas treba istaknuti da imamo prirodno bogatu zemlju, jako vrijedne ljude koji uz malu podršku ostvaruju zavidne rezultate. To je preduslov da ne smijemo da budemo ovisni o uvozu hrane u naše prostore. Neophodno je ulagati u objekte i opremu za sortiranje i skladištenje voća i povrća. Ako nam je cilj proizvodnja, prerada i plasman kvalitetnog voća i povrća bez infrastrukturnih projekata to ne možemo postići", rekao je Denijal Tulumović, premijer Vlade Tuzlanskog kantona.

Bogatu fotogaleriju s otvorenja pronađite ispod teksta!

Ovo je 24. sajam koji se održava u kontinuitetu od 1996. godine do danas, a osnovan je 1969. godine pod nazivom "Dan šljive" i najstarija je specijalizovana privredna manifestacija u Bosni i Hercegovini. 

I Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske govorio je o integrativnim faktorima, ali i važnosti uključenja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

"Prvi organizatori ove sajamske priredbe nisu se ni nadali u kom će omjeru i kako će rasti ovaj sajam. Sajam šljive ima prije svega gospodarsko značenje. Ali on je u izvjesnom smislu i integrativni dio onih snaga koje žele Bosnu i Hercegovinu i razvoj Bosne i Hercegovine.  Najbolja suradnja s Evopom će biti kada shvate u EU da Bosna i Hercegovina zavređuje da se ubrza njen ulazak u EU. Jer tek ulaskom u EU Evropa će moći ići u krug onih velikih igrača koji su danas na svijetu", poručio je Stjepan Mesić.

Prisutnima su se još obratili Mirka Jozić pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša grada Zagreba, Haris Bašić, ministar privrede Kantona Sarajevo i Damir Leko, direktor prodaje Petrokemija d.d. Kutina.

Prezentacije najnovijih proizvoda te niz savjetovanja

Na Sajmu šljive posjetioci će imati priliku da vide prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Pored toga, će se na sajmu održati i tradicionalno stručno-naučno savjetovanje za poljoprivrednike, kao i niz predavanja i prezentacija naučnih radova u oblasti šljivarstva, poljoprivredne proizvodnje i biznisa.

I ove godine Udruženje "Pčela" iz Gradačca organizuje sajam pčelarstva i pčelinjih proizvoda koji je drugu godinu sastavni dio ove privredno-turustičke manifestacije.

Danas su uručene Plakete za afirmaciju i unapređenje Sajma šljive uručene dugogodišnjim prijateljima, partnerima i pokroviteljima manifestacije Stjepanu Mesiću i Milanu Bandiću, Županiji Posavskoj i Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo, te izlagačima i sponzorima Lactalis BH d.o.o. Gradačac, Mlijekoprodukt d.o.o. Kozarska Dubica i Meggle d.o.o. Posušje kao i medijskom pokrovitelju Radio televiziji Tuzlanskog kantona.

Bogatu fotogaleriju s otvorenja pronađite ispod teksta!


Fotoprilog


Tagovi

Gradačački sajam Sajam šljive Otvorenje Poljoprivreda


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!


Partner

Gradačački Sajam

Husein Kapetana Gradaščevića bb, 76250 Gradačac, Bosna i Hercegovina
tel: +387 35 817 440, e-mail: sajamgrd@bih.net.ba web: http://gradacackisajam.com.ba/