Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • CATCHaCORN
  • 26.10.2021. 16:00

Studenti se takmičili u branju kukuruza - učestvovalo 17 ekipa sa 13 fakulteta

Prvi put u Bosni i Hercegovini održano je studentsko takmičenje u berbi kukuruza. Među prijavljenima bilo je i studenata mašinstva, medicine, pedagogije, muzičke akademije, prava, političkih nauka

Foto: Benjamin Crljenković
  • 487
  • 370
  • 0

Prvo studentsko takmičenje u branju kukuruza, nazvano CATCHaCORN (engl. uhvati kukuruz, op.a.), održano je protekle nedjelje, 24.10.2021. u organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Asocijacije studenata Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta (ASPPF). 

Doc. dr Sabrija Čadro, jedan od organizatora, pojašnjava da se radi o kukuruzu koji je posijan radi eksperimenta u okviru projekta SMARTWATER koji je fokusiran na istraživanje uticaja suše i navodnjavanja u uslovima Bosne i Hercegovine. 

"Ideja za ovakvo takmičenje je proizašla iz potrebe da se kukuruz obere, ali i da se mladim ljudima približi šta to znači biti poljoprivrednik i koliko rada treba uložiti u svoj proizvod", kazao je Čadro. "U našoj studentskoj asocijaciji su odmah prepoznali priliku za druženje i dobru zabavu sa kolegama", dodao je.

Zadovoljni odazivom studenata

Radi se o prvom takmičenju ovoga tipa koje se organizira na našim prostorima, a na koje se prijavilo čak 17 ekipa sa ukupno 13 različitih fakulteta. Među prijavljenima je bilo i studenata mašinstva, medicine, pedagogije, muzičke akademije, prava, političkih nauka i slično. Iz Asocijacije studenata su posebno naglasili zadovoljstvo što su imali priliku ugostiti kolege iz Čačka koji su ovaj semestar na studentskoj razmjeni u Sarajevu.

Bio je to savršen dan za berbu

"Vjerujemo da smo i ovaj put na najbolji mogući način predstavili svoj fakultet, ispunili očekivanja i ovim inovativnim takmičenjem postigli svoj cilj - sklopili brojna poznanstva između učesnika. Umrežavanje studenata je jedna od naših osnovnih zadaća“, kazala je Mirela Mujkić, predstavnica ASPPF.

Rezultati takmičenja i utisci učesnika

Učesnicima su dodjeljene parcele koje su trebali obrati, a imali su po 30 minuta vremena. Rezultati su predstavljeni kao masa po jedinici vremena, što zapravo predstavlja brzinu berbe. Nakon sumiranja rezultata proglašeni su pobjednici.

Prvo mjesto osvojio je tim Eliminatori sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, a ubrali su 184 kg za 29 minuta, što predstavlja brzinu berbe od 6,35 kg u minuti. Drugoplasirani je bio tim Preljina selo koje su činili studenti iz Čačka, a treće su zauzele studentice Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz tima Zea Mays ZSS.

Vođa pobjedničkog tima, Imran Muharemović nije krio ponos "Zaista smo se mnogo spremali za ovo takmičenje i dali smo sve od sebe da ostvarimo što bolji rezultat, a to je i urodilo plodom. Također, koristimo ovu priliku i da se zahvalimo organizatorima i iskreno se radujemo sljedećem susretu i druženju".

Trebalo je napuniti vreće 

Ni gosti iz Srbije nisu krili oduševljenje. "Nikada nismo bili na ovakvom takmičenju i ono za nas predstavlja neko novo iskustvo budući da se ništa slično ne organizira u Srbiji", kazao je Stefan Savić, student Agronomskog fakulteta u Čačku. “Organizacija je fenomenalna i zadovoljni smo osvojenim drugim mjestom“, dodao je.

Branje kukuruza bi moglo postati tradicija

Na kraju, iako umorni, svi su bili zadovoljni urađenim. Mladi ljudi su nedjelju proveli u ugodnom druženju na otvorenom, uživajući u muzici i lijepom vremenu. Mnogi od njih su već iskazali interes za učešće u sličnom takmičenju naredne godine, a organizatori su naglasili da bi ovakvo ili slična takmičenja mogla postati tradicija, iako pripreme iziskuju mnogo rada i truda.

Treba napomenuti da su svim učesnicima dodjeljeni certifikati o učešću, a tri najbrže ekipe osvojile su novčane nagrade i to 200 KM za prvo mjesto, 100 KM za drugo te 50 KM za treće mjesto. 

Organizatori su se pobrinuli da osiguraju hranu i piće za sve prisutne, a sponzori događaja su bili Klas d.d., Sarajevska pivara d.d. i Red Bull.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Studenti Takmičenje Poljoprivredno-prehrambeni fakultet UNSA Asocijacija studenata Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Sarajevo Butmir Kukuruz CatchaCorn


Autor

Benjamin Crljenković

Više [+]

Student master studijskog programa Ratarstvo na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i stipendista Agrokluba. Pored studija uključen je u nekoliko društveno korisnih i istraživačkih projekata.