Pretraga tekstova
Turističko gastronomska manifestacija, Gastro Srem, ove godine održava se po četvrti put 30. i 31. avgusta, u Staroj Pazovi u susjednoj Srbiji. Festival se održava pod nazivom Srem na moderan način i počinje u 17 sati.
Turističko gastronomska manifestacija, Gastro Srem, ove godine održava se po četvrti put 30. i 31. avgusta, u Staroj Pazovi u susjednoj Hrvatskoj. Festival se održava pod nazivom Srem na moderan način i počinje u 17 sati.
Na ovom gastronomskom događaju, proizvode će izlagati domaći proizvođači i gosti iz Srbije, ali i regije. Posjetitelji će moći uživati u degustacijama mesnih i mliječnih proizvoda, vina, likera, sokova, rakija, meda, džemova, kolača i mnogih drugih ukusnih proizvoda.
Takođe, organiziran je i bogat kulturno umjetnički program. Prvog dana festivala održat će se srijemačko veče poezije. Posebnu zanimljivost drugog dana manifestacije predstavlja nastup ženskog tamburaškog orkestra La Banda.
Ovogodišnje zaštitno lice manifestacije je glumac Aleksandar Dunić, kako se navodi u saopćenju.
Na Gastro Sremu bit će organiziran i takmičarski program. Tradicionalno takmičenje u spremanju ajvara - Izađi mi na teglu, biće održano u petak. Najbolja od 15 ekipa, takmičit će se na istoimenom nacionalnom takmičenju.
Među izlagačima birat će se najlepše osmišljen štand, najukusniji slatki i najukusniji slani kolač.
U subotu će biti održan Open kitchen show u okviru koga će poznati blogeri spremati sremačke specijalitete. Sakupljen prilog od degustacije pripremljenih jela bit će darovan u dobrotvorne svrhe.
"Za djecu smo pripremili posebnu radionicu pod nazivom Slama land, na kojoj će umjetnici učiti djecu kako da prave razne predmete od slame. U okviru radionice bit će napravljen konj od slame u prirodnoj veličini", najavila je direktorica Turističke organizacije opštine Stara Pazova, Dragana Zorić Stanojković.
U okviru manifestacije bit će priređena i izložba Kuhara iz čitavog svijeta, na kome će biti izložen i najstariji srpski kuhar.
Tagovi
Gastro Srem 2019 Gastronomska manifestacija Degustacije proizvoda Blogeri Takmičarski program Dragana Zorić Stanojković
Autor
Više [+]
Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)