Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Donja Vrela
  • 05.06.2024. 16:30

Simićevi teškaši Omer i Zamfir pokorili prvu brodsku štraparijadu

Konji odmjerili snage u vuči balvana na stazi. Ko je slavio?

Foto: Duško Vidić
  • 146
  • 42
  • 0

Proteklog je vikenda po prvi put održana štraparijada u opštini Brod, a domaćin je bio brodski preduzetnik Duško Vidić. U naselje Donja Vrela stigli su štrpari iz cijele BiH, ali i regiona, Srbije i Hrvatske. Takmičilo se 50 parova konja podijeljenih u kategorije pero laka, laka, srednja i teška, a odmjerili su snage u vuči balvana na stazi.

U teškoj kategoriji najsnažniji su bili konji Omer i Zamfir porodice Simić iz Popučke kod Valjeva. Teškaši Nenada Simića, za manje od tri minuta prešli su vrelu stazu u Donjim Vrelima, vlasnik je bio više nego zadovoljan.

"Prezadovoljan sam! Zahvalio bih se publici, organizatoru u kojeg smo vjerovali i koji je ispoštovao sve što je obećao. Nismo se plašili 'smrtnog tereta', spremali smo konje. Konkurencija je bila teška, ali kad imaš prave prijatelje uz sebe ništa nije teško", rekao nam je Simić.

Svi učesnici zadovoljni 

Iza njegovih, našli su konji Duška Lukića Ducelje iz Bosnaskog Petrovca, dok je treće mjesto pripalo dobro poznatom i uspješnom štraparu Miloradu Stojanoviću Zisu čija su grla odnijela pobjedu u srednjoj kategoriji. 

"Ja sam prezadovoljan. Mislim da je ovo super za prvi put, a dogodine će biti duplo bolje. Možda mladi narod ovdje nije navikao na konje, ali ima ih danas, a biće ih sljedeće godine još više", kazao je Ducelja, tvorac ovdašnjih štraparijada.

U pero lakoj kategoriji prvo mjesto osvojili su konji Ognjena Janjića, dok su u lakoj kategoriji najboljim proglašeni Đukić i Babić. 

Iz Milanovca u Brod

Sa svojim konjima na prvu brodsku štraparijadu stigao je Uroš Njegović iz Boljkovaca kod Gornjeg Milanovca. Došao je sa dva para konja, lake i teške kategorije, a imao je samo riječi hvale za  domaćine.

Navijači ispratili konje

"Pozitivno sam iznenađen ovim što sam vidio ovdje. Možda ovo nije najveća štraparijada, ali je veliki dan jer se Srbija sastala sa Bosnom, a Bosna je mnogo velika konkurencija", rekao je Njegović.

Prisjeća se Uroš i vremena kada se konjima zarađivao hljeb. "Sa konjima je narod ranije zarađivao hljeb, a danas su ostale štraparijade koje su jedan vid sporta koji je prilično skup. Ne može svako kupiti i istrenirati dobrog konja, a ni organizovati ovako veliku manifestaciju", poručio je.

Štraparijada opravdala očekivanja

Organizator, brodski preduzetnik i vlansik ranča "Vidić" istakao je kako mu je srce puno i da je ovom manifestacijom ispunio svoju veliku želju.

"Što bi čovjek rekao, duša mi je ispunjena. Mislim da je san svakog štrapara da štraparijada izgleda ovako, da se ovako narod odazove, da se odazovu štrapari iz Srbije, Hrvatske, Krajine, Posavine, Federacije, da dovedu svoja grla. Nadam se iduće godine ponovo ovakvom druženju u Vrelima", poručio je Vidić.

Veliku pomoć da bi sve zasijalo u punom sjaju imao je od Rade Tomića i Ilije Jerkovića.

"Sa njima sam uredio stazu koja je bila na vrhunskom nivou. Bez njih ne bi ovo bilo ovoliko uspješno. Ipak, moram reći da je važnu ulogu u svemu odigrala i moja cijela porodica bez čije bi podrške malo toga bilo moguće", zaključio je organizator na kraju. 


Fotoprilog


Tagovi

Štraparijada Talmičenje konja Vuča balvana Donja Vrela Duško Vidić Nenad Simić Duško Lukić Ducelja Milorad Stojanović Zis Uroš Njegović


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #priroda Sve ljepote prirode u jednoj fotografiji. Boje prirode su lijek za svakog čovjeka. Povezati se s prirodom znači sačuvati svoje zdravlje. Čovjek pripada prirodi, ali priroda ne pripada čovjeku. Priroda znači sloboda! Slob... Više [+]