Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam šljive 2019
  • 03.06.2019. 12:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gradačac

Sajam šljive u Gradačcu - spoj tradicije, gostoprimstva i najnovijih dostignuća

U četiri dana sajma, od 28. do 31. avgusta bit će organizovane prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Također, održat će se i niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede i biznisa.

Foto: Gradačački sajam
  • 635
  • 129
  • 0

Tradicionalni, već 46. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Sajam šljive održat će se u Gradačcu od 28. do 31. avgusta. Na najstarijem specijalizovanom sajmu u Bosni i Hercegovini očekuje se da svoje proizvode predstave brojni izlagači iz BiH i inostranstva. 

U četiri dana sajma bit će organizovane prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Također, održat će se i niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede i biznisa. 

Bogata ponuda na oko 5.000 kvadratnih metara

Kao i do sada, organizatori, Gradačački sajam, će se potrudit da budu dobri domaćini kako bi dugogodišnjim prijateljima, ali i novim poslovnim partnerima pružili priliku da se što bolje predstave javnosti. Posjetioci će moći uživati u bogatoj ponudi izloženih proizvoda na oko 5.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora. 

Na Sajmu će se održati savjetovanje o najnovijim naučnim dostignućima i primjeni novih tehnologija u oblasti proizvodnje i prerade hrane. Poljoprivrednici će imati priliku saznati neke od najvažnijih informacija i preporuka za uspješno bavljenjem agrarom. 

Bogata ponuda izloženih proizvoda

Kako je Gradačac šljivarski kraj, Sajam će biti prilika da se razgovara o tome kako domaći poljoprivredni proizvodi mogu biti konkurentni na inostranom tržištu. Jedan od pozitivnih primjera je svakako izvoz šljive u zemlje EU i rusko tržište i brend "BH šljiva". Uporedo, trebalo bi se aktivnije uključiti i u procese prepoznavanja i zaštite domaćih autohtonih sorti voća i povrća i prehrambenih proizvoda.

Za najbolje rakije velike medalje

Osim izložbe sajamskih eksponata nekih od najznačajnijih proizvođača i prerađivača poljoprivrednih proizvoda, predstavit će se brojne organizacije i institucije koje podržavaju i promoviraju ovu privrednu granu. Na Sajmu u Gradačcu nastupit će proizvođači sjemenskog i sadnog materijala, proizvođači i prerađivači voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, alata i mehanizacije, domaćih životinja i brojni drugi.

I ove godine će biti dodijeljena prestižna priznanja i medalje za kvalitet Sajma šljive. Na Poljoprivrednom gazdinstvu "Krušik“ u Skugriću Donjem vršit će se ocjena rakije, a za najbolje će biti uručene velike medalje. 

Partneri sajma Vlada RH i Grad Zagreb

Ova tradicionalna privredna manifestacija je postala redovan sadržaj sajamskog kalendara brojnih izlagača u Bosni i Hercegovini i regionu. Već 50 godina traje saradnja Petrokemije iz Kutine (Hrvatska) i gradačačkog Sajma šljive. To je odraz dugogodišnjeg prijateljstva i uzajamnog povjerenja. Takvih primjera u pet decenija sajmovanja u Gradačcu je mnogo.

Na jubilarnom 45. Sajmu šljive učestvovalo je 320 izlagača, a sajmište je posjetilo oko 25.000 posjetilaca.

Velik je potencijal u bh sektoru voćarstva i povrćarstva 

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu je vodeći poljoprivredni sajam u Bosni i Hercegovini i njegov značaj iz godine u godinu potvrđuje dolazak brojnih zvaničnih delegacija iz zemlje i regiona. 45. Sajam šljive u Gradačcu je otvorio visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a pored njega svečanu vrpcu su presjekli državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske Tugomir Majdak i premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović. Prošle godine, u povodu 50. godina od osnivanja ove privredne manifestacije, partner Sajma je bio Grad Zagreb.

Ove godine partneri Sajma šljive su  Vlada Republike Hrvatske – Ministarstvo poljoprivrede i Grad Zagreb.

Ocjenjivanje meda i stručno savjetovanje za pčelare

Očekuje nas i 2. sajam pčelarstva koji je produkt prethodna dva Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodina sa međunarodinim učešćem na kojem su prezentovani brojni naučni radovi. I ove godine će biti dodijeljene medalje za kvalitet ocijenjenih medova i održano stručno savjetovanje za pčelare.

Sajamske dane će pratiti bogat kulturno zabavni program a za goste, izlagače i posjetioce će biti organizovana i tradicionalna "Plava noć".

Mnogi se slažu da je sajam u Gradačcu, jedinstven sajam poljoprivrede u Bosni i Hercegovini pa i u regionu. Iako ne spada u red velikih sajmova, u pet decenija postojanja sačuvao je nešto što ga i dalje pozicionira na kartu zanimljivih privredno-turističkih menifestacija. Prije svega to je prisna atmosfera i jedinstven spoj grada i sajmišta, njegovih stanovnika, posjetilaca i izlagača. 

Prijave za 46. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije Sajam šljive su u toku, a više informacija potražite OVDJE.

Godine kada je šljiva polegla od roda - rođen je Sajam šljive 

Listajući godine unazad, historija Sajma govori da je prije 1969. godine održan prvi Sajam šljive. Bila je to privredno-turistička manifestacija čiji je cilj bio da šljivi i voćarstvu u ovom kraju da ono mjesto koje oni stvarno imaju. Zamisao je bila da se Gradačac i na taj način ponudi gostima, ali i da šljiva, koja to zaista zaslužuje, bude povod za što veća okupljanja, proizvođača, stručnjaka, predstavnika poljoprivrednih i drugih srodnih organizacija. 

Te 1969. godine, kada je šljiva bila polegla od roda i kada plasmana nije bilo, grupa entuzijasta je odlučila da problem roda, plasmana i prerade izvuče na nivo koji će značiti preokret. Da se problem pretvori u prednost. Održan je prvi "Dan šljive". Sajam se stalno razvija i obogaćuje, pa u aprilu 1987. godine "Sajam šljive" ulazi u Zajednicu za plansku i poslovnu saradnju jugoslovenskih sajamskih organizacija i time postaje priznat kao značajni međunarodni sajam.

Šljiva zaslužuje svoj sajam 

Rat je prekinuo kontinuitet sajamske manifestacije u Gradačcu. No nije razbio ideju, nije oduzeo tradiciju i nije ubio optimizam. Već 1996. godine organizovana je manifestacija koja je odisala tradicijom i otvorila vrata grada za goste, za prijatelje, obezbijedila nova poznanstva, nove susrete.  Sajamu je udahnut novi život. A 1999. godine, tri decenije od prvog "Dana šljive", manifestacija dobija ime Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije i zbog tradicije zadržava naziv Sajam šljive.

A Gradačac svake godine zablista istom ljepotom i gostoprimstvom. Sajam je njegov neodvojivi dio i taj sretni spoj grada i sajamskog šarenila valjda se rijetko sreće.


Tagovi

Sajam šljive BH šljiva Gradačački sajam Izvoz šljive Historija Ocjenjivanje meda Ocjenjivanje rakije


Partner

Sajam šljive Gradačac

Husein Kapetana Gradaščevića 7, 76250 Gradačac, Bosna i Hercegovina
tel: +387 (0) 35 817 222, e-mail: info@gradacackisajam.ba web: https://gradacackisajam.ba/