Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani rasada
  • 14.05.2022. 12:00

Rasad povrća i cvijeća na jednom mjestu - cijene iste, a repromaterijal poskupio

U Prijedoru se održavaju Dani rasada. Šta je sve u ponudi?

Foto: Ranka Vojnović
  • 249
  • 46
  • 0

U Prijedoru se od 10. do 20. maja održavaju Dani rasada. Manifestacija je okupila brojne proizvođače rasada povrća, cvijeća, začinskog, ljekovito i ukrasnog bilja.

Jedinstvena je prilika da se pokaže šta sve proizvode vrijedni ljudi s ovog područja.

Vrijedan narod

Većina izlagača ističe da su uprkos poskupljenima uspjeli da održe stare cijene. Nabavili su repromaterijal prije poskupljenja i to im je bio spas za ovu godinu. Cijena posudica za rasad je bila 0,2 KM, a sada je 0,8 KM. Vreća supstrata je skuplja za 10 KM. I oni će za sljedeću godinu morati ići s poskupljenjem svojih proizvoda, jer neće moći ispratiti rast troškova.

Zadovoljni su sajamskom manifestacijom i što su dobili priliku da izlože rasad i učine ga dostupnijim svojim sugrađanima.

Selma Bajrić je prodala skoro polovinu rasada

Ova proizvodnja nije laka, potrebno je mnogo znanja, strpljenja i vremena.

Selma Bajrić se predstavila s rasadom povrća i veoma je zadovoljna potražnjom njenih proizvoda. U ponudi se mogu naći: hibridne i sortne paprike, paradajz, patlidžan, celer i kupus. Ova vrijedna žena se zajedno s porodicom bavi rasadničarskom proizvodnjom već osam godina i godišnje proizvedu oko 30.000 rasada. Cijenjeni su proizvođači povrća, a imaju mliječne krave i junice.

"Imamo četiri plastenika, a u planu nam je da postavimo i peti. Osim proizvodnje rasada i plasteničke proizvodnje imamo i krave. Mlijeko za sada predajemo. Zadovoljna sam manifestacijom ovakvog tipa, jer možemo ostvariti direktne kontakte s kupcima", kaže Bajrić.

Dragica Adamović ima raznovrsno povrće

Dragica Adamović se bavi plasteničkom proizvodnjom. Na bogatom štandu rasada povrća mogu se pronaći: paradajz, patlidžan, krastavci, dinja, lubenica. Kaže da sajam dobrodošao proizvođačima.

"Meni je proizvodnja rasada jedini izvor prihoda i potrudila sam se da proizvedem različite vrste povrća", kaže nam Dragica.

Zadovoljni posjetitelji

Veliki izbor raznog rasada oduševio je Prijedorčane. Osim povrća, pazarili su i mnogo cvijeća.

Dušan Babić je obavio kupovinu: "Iznenađen sam velikim izborom raznih vrsta cvijeća, a pronašao sam i tuje za dvorište. Cijene su pristupačne. Supruga i ja smo kupili više nego što smo planirali."

U ponudi i ukrasno bilje

U ponudi je bilo mnogo cvijeća i ukrasnog bilja. Dominirale su kadifice, pelargonije, petunije, a poznavaoci cvijeća su lovili šta je neobično i novo.

Neobične vrste su zainteresovale Šefiku Musić koja je kupila jasmin, limun i mnogo cvijeća u visećim košarama.

Razno cvijeće u visećim saksijama

"Trudim se da svoju kuću uljepšam biljkama. Ovdje sam mogla pronaći sve na jednom mjestu. Juče sam kupila rasad povrća, a danas smo došli po cvijeće", ističe.


Fotoprilog


Tagovi

Prijedor Dani rasada Rasad povrća Sajamska manifestacija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.