Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ženski bazar
  • 22.04.2022. 12:00
  • Brčko distrikt, Brčko

Potražnja za čuvenim majevičkim sirom ogromna čak i u inostranstvu

Mini sajam je odlična prilika da žene promovišu i prodaju svoje proizvode domaće radinosti razne rukotvorine te proizvode od bilja, pčela, mesa i mlijeka

Foto: Danijela Plavšić
  • 312
  • 224
  • 1

U organizaciji "Voćnog kluba" na Trgu mladih u Brčkom po peti put nedavno je održana dvodnevna manifestacija "Ženski bazar". Na mini sajmu ženskog preduzetništva, koji je prodajnog karaktera, predstavilo se tridesetak izlagača.

Ovo je idealna prilika da žene promovišu i prodaju svoje proizvode domaće radinosti razne rukotvorine te proizvode od bilja, pčela, mesa i mlijeka navodi Savo Lukić ispred "Voćnog kluba".

Majevički sir 

Iz mjesta Labucka kod Lopara koje broji oko stotinjak domaćinstava, a mahom ga naseljava starije stanovništvo, stigla je Duška Mitrović. Ova mlada žena čija se porodica bavi poljoprivredom i proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda na tradicionalan način, je među rijetkima koja je ostala na selu, jer većina mladih odlazi u inostranstvo.

No, Duška ozbiljno pristupa proizvodnji i to sira zarca posljednjih pet godina, za koji ima ugovorenu prodaju za nekoliko restorana i marketa, ali uvijek se nađe nešto i za slobodnu prodaju.

Velika potražnja za majevičkim sirom

Potražnja za čuvenim majevičkim sirom je ogromna čak i u inostranstvu, a Mitrovići čak i ne uspijevaju proizvesti velike količine jer se spravlja na tradicionalan način.

"Imamo pet krava tako da samo 50% uspijemo mlijeka obezbIjediti za proizvodnju sireva i namaza, ostalu količinu mlijeka kupujemo od stanovnika okolnih sela s kojima već dugo sarađujemo. Čuveni majevički sir zarac spada u tip dimljenog sira, za njim je potražnja veća pa sam se njegovoj proizvodnji i posvetila", priča Duška.

Zarac se pravi s biberom, paprikom, lukom susamom i drugim dodacima. Većina domaćinstava majevičkog kraja proizvodi ovaj tip sira. Osim njega, Mitovići proizvode i masne sireve, te one s maslinama, tvrdi obični, livadski tvrdi, domaći kajmak i mladi sir.

Afirmacija žena u društvu

Brčaci su, zahvaljujući mini sajmu mogli nabaviti proizvode od voća, povrća, suhomesnate proizvode, med i pčelinje proizvode, presadnice povrća i cvijeća te ručne radove po nešto nižim cijenama.

Prilika za druženje i razmjenu iskustava

Cilj ove manifestacije je da se podrži žensko preduzetništvo, podupre preduzetnički duh žene te da se afirmišu u društvu, kao majke i nosioci porodice istakli su članovi Vlade Brčko distrikta Slobodanka Čurčić i Anto Domić koji su presjekavši svečanu vrpcu i otvorili manifestaciju.

Za mnoge učesnice osim izlaganja svojih rukotvorina i proizvoda domaće kućne radinosti te prodaje, ovo je i prilika za druženje i razmjenu iskustava, navele su pojedine članice udruženja.


Fotoprilog


Tagovi

Ženski bazar Sajam Brčko Majevički sir Zarac Duška Mitrović Rukotvorine


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.