Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani maline 2015
  • 28.06.2015. 08:20

Posjetite Dane maline u Novom Travniku!

Dani maline održavaju se u Novom Travniku, od 9. do 10. srpnja 2015. godine, a cilj je sajma povezati organsku proizvodnji i eko turizam te predstaviti prirodne atrakcije Bosne i Hercegovine.

Foto: organskofbih.ba
  • 141
  • 8
  • 0

I ove se godine u Novom Travniku organizira međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma, pod nazivom Dani maline. Sajam traje dva dana, od 9. do 10. srpnja 2015. godine, a organizira ga Udruženja organskih proizvođača ljekovitog bilja i jagodičastog voća Srednjobosanskog kantona. Cilj je sajma povezati organsku proizvodnji i eko turizam te predstaviti prirodne atrakcije Bosne i Hercegovine.

Prošlogodišnji je sajam okupio više od pedeset proizvođača, a osim proizvođača malina, na sajmu su sudjelovali proizvođači meda, sira, povrća i jagodičastog voća. Refik Lendo, načelnik Općine Novi Travnik prisutnima je još jednom ukazao da će Općina uložiti trud kako bi proizvođačima maline pružila svu potrebnu potporu.

Srednjobosanski kanton prednjači uzgojem malina

"Preko tisuću obitelji živi od maline na ovim prostorima", istaknuo je Sejad Herceg, predsjednik Saveza Organsko. U kantonu Središnja Bosna zasađeno je 60 hektara maline po Općini, što kanton svrstava u sam vrh po uzgoju ovoga voća.

Tradicionalno se svake godine organizacijski odbor sajma Dani maline Novi Travnik dodjeljuje tri priznanja pod nazivom Zlatna malina. Priznanja se dodjeljuju osobama koje su pružile podršku organskom pokretu, kao i poljoprivrednom sektoru na području, ne samo općine, već i u široj regiji.

Priznanje Zlatna malina

Prošle je godine odlučeno da dobitnici Zlatnih malina budu poljoprivredni proizvođači koji su se do sada istakli u sektoru organske poljoprivrede. Tako su dobitnici Zlatnih malina Osmog festivala Dani maline bili Herceg Lezeta iz Novog Travnika, Nermin Marušić iz Kaknja i Josip Markota iz Fojnica.

Bogomir Barbić, predsjedavajući općinskog vijeca Fojnice tom je prilikom rekao - "Organska proizvodnja i eko turizam mogu biti ključ za otvaranje mnogih radnih mijesta i očuvanje okoliša i biodiverziteta, što sve skupa donosi ekonomsku dobit našim građanima."

U sklopu ovogodišnjih Dana maline, 9. srpnja će se održati i međunarodna konferencija pod nazivom "Uzgoj i plasman organske maline".

Foto: organskofbih.ba


Tagovi

Dani maline Novi Travnik Zlatna malina Refik Lando Organska proizvodnja Proizvodnja maline Uzgoj maline


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]