Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPENS
  • 10.11.2023. 13:30
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Zenica

Poljoprivrednici "okupirali" centar Zenice: Novi ministar stigao s najljepšim vijestima

Sajam se održava pod sloganom "Poljoprivreda je važna"

Foto: Adi Pašalić
  • 77
  • 11
  • 0

Oko stotinu izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine izložilo je različite vrste organskih proizvoda iz primarne poljoprivredne proizvodnje kao i rukotvorine u centru Zenice u sklopu trodnevnog  11. Sajam organske, poljoprivredne proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva OPENS. Izloženo je više od pet hiljada proizvoda, rekao je začetnik ove manifestacije i direktor Sajma, Refik Alihodžić,  istakavši kako se nada da će svako naći ono šta mu treba.

"Značaj je veliki, jer naši primarni poljoprivredni proizvođači rade vrijedno tokom godine pri čemu je na Sajmu omogućeno da prezentuju i prodaju svoje proizvode, te da sklope neke nove aranžmane ili ugovore", rekao je Alihodžić.

Podrška Vlade ZDK

Sajam se održava pod sloganom "Poljoprivreda je važna". Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić, istakao je da pokroviteljstvom nad ovim sajmom Vlada ZDK pokazuje kako je opredijeljena da nastavi podržavati poljoprivrednike tog kantona.

"Smatramo da je ulaganje u organsku proizvodnju jedan od ključnih prioriteta, iz razloga što svi trebamo da imamo zdravu prehranu. Mi smo danas, već na drugoj sjednici nove Vlade ZDK, pokazali to opredjeljenje i izdvojili smo značajna sredstva za poljoprivredu, za poticaje proizvodnji", rekao je Pivić, najavljujući da će i u budućnosti nastaviti da ulažu u poljoprivredu.

Izloženo više od pet hiljada proizvoda

Novoimenovani ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK, Jasmin Čajić istakao je kako je ove godine za kantonalne poticaje namijenjeno  5,5 miliona KM te da je njihov plan da u prijedlogu budžeta za narednu godinu osiguraju nešto veća sredstva.

"Vlada je još uvijek relativno mlada, nema još ni mjesec dana kako smo preuzeli dužnost, ali sa saradnicima sam prešao sve izvještaje kako bismo vidjeli šta je urađeno u prethodnom periodu.Ono što je dobro nastavit ćemo raditi, a ono što nije bilo dobro, naravno, zaustavit ćemo ta sredstva i usmjeriti ih u oblasti u kojima su tendencije rasta proizvodnje", dodao je Čajić.

Dodatna sredstva

Vlada ZDK danas je izdvojila dodatnih 250.000 KM za isplatu novih poticaja, prije svega za proizvodnju kornišona, jagodičastog voća i plasteničku proizvodnju. Do sada je poljoprivrednicima u ovom kantonu isplaćeno oko tri miliona maraka.

"Nama je ostalo da isplatimo oko 2,5 miliona KM. Sada, koliko ćemo od tih sredstava moći isplatiti do kraja tekuće godine, u ovom trenutku ne mogu odgovoriti s obzirom da smo mi naslijedili to što smo naslijedili, a već je kraj godine. Možemo reći da je oko 55 posto sredstava isplaćeno", pojašnjava Čajić.

Atmosferu sa sajma pogledajte u galeriji ispod. 


Fotoprilog


Tagovi

Sajam u Zenici OPENS Organski proizvodi Jasmin Čajić Nezir Pivić Refik Alihodžić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.