Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival vina
  • 06.02.2024. 13:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Pile su ga age, pa što ne biste i vi: U Sarajevo stiže 70 vinara

Na 17. Sarajevo wine festu će biti prezentirano više od 250 etiketa vrhunskih vina uz bogatu gastro ponudu. Očekuje se više od 1.000 posjetilaca.

Foto: Selma Mujić
  • 137
  • 12
  • 0

Da se u Sarajevu od vajkada točilo vino, svjedoči pored ostalog i sevdalinka "Vino piju nane age Sarajlije". Radili su to na Ilidži, kaže se u u ovoj pjesmi. A za dva dana, točit će se vino i na Marin Dvoru.

Naime, u hotelu Holiday u četvrtak i petak, 8. i 9. februara, održava se Internacionalni festival vina i gastronomije "Sarajevo wine fest 2024", na koji stiže 70 vinara iz cijelog regiona te dvije evropske države. Posjetioci će imati priliku da probaju vina domaćih i stranih proizvođača, kako i prehrambene proizvode iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Mađarske te Italije koji će ovom prilikom prezentirati i svoje frižidere za vino.

Kako najavljuju organizatori bit će prezentirano više od 250 etiketa vrhunskih vina uz bogatu gastro ponudu sireva, maslinovog ulja, mesnih proizvoda i peciva. A, 17. izdanje ove manifestacije bit će održano u znaku obilježavanja 40 godina Olimpijade.

"Ovo će biti do sada najveći festival, očekujemo više od hiljadu posjetilaca iz cijelog regiona. Izlagači se predstaviti svoja najprestižnija vina, koja su nagrađivana širom svijeta. Ušli smo i u program obilježavanja 40 godina od otvaranja XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, tako je manifestacija je postala dio prelijepe priče našeg glavnog grada i Bosne i Hercegovine", rekao je za Agroklub, Elmir Miro Hadžialić, organizator Sarajevo Wine Festa.

Lani je ovaj događaj oduševio ponudom, a kako je bilo pogledajte u galeriji

Festival se održava uz pokroviteljstvo Grada Sarajeva, a otvorit će ga gradonačelnica Benjamina Karić

U sklopu ovog dvodnevnog događaja, posjetioci će prvog dana, 8. februara, moći da učestvuju na dvije radionice koje će održati gosti iz regiona: 

  • Škrlet - najvažnija autohtona sorta kontinentalne Hrvatske, od 17 do 18 sati (Udruga Bregovita Hrvatska)
  • Razvoj vinarstva po 280 god. sadnja prvog vinograda izvan Rima, od 18 do 18.30 sati (Vinarija Probus Srbija)

Drugog dana, 9. februara, od 16 sati će biti upriličena stručna radionica za izlagače na temu "Najvažniji elementi novog zakonodavnog okvira sektora vinarstva BiH", koju će održati prof. dr Milenko Blesić.

Dnevna ulaznica, koja se može kupiti na samom ulazu na "Sarajevo wine fest", košta 40 KM, a najam čaše 10 KM. Festival počinje u 17 sati i traje do 22h. 


Tagovi

Sarajevo wine fest Festival vina Gastronomija Proizvođači vina Sajam vina Vinske radionice


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rode na svom. Derventa, Lužani.