Pretraga tekstova
Cijena analize je 10 eura ili 20 KM, a novac za ove troškove možete poslati uz uzorak.
Trg slobode u Tuzli, bit će mjesto susreta pčelara kako onih iz naše zemlje, tako i država regiona, Evrope, pa ako žele i onih iz svijeta. Vrata za 19. Međunarodni sajam pčelarstva "Medena Tuzla 2024" otvorena su za sve, stoji u pozivu organizatora, Saveza pčelara TK.
Manifestacija je takmičarskog karaktera i održat će se 18. i 19. oktobra ove godine, a u okviru nje i deseta fizičko-hemijska i senzorna analiza meda koju će raditi Tehnološki fakultet Tuzla. Javni međunarodni poziv za ovogodišnju dostavu uzoraka meda na analizu otvoren je 10. avgusta i traje do 7. oktobra. Pravo učešća imaju svi pčelari, a ocjenjivat će se i sve vrste meda.
Za učešće je potrebno dostaviti:
Uzorci moraju biti filtrirani/procijeđeni i ne smiju sadržavati mehaničke nečistoće. Med mora imati deklaraciju i ne bi trebao sadržavati više od 18% vlage. Pored tečnog meda ocjenjivat će se i: med u saću, saće u medu, tinkture, pripravci i pića na bazi meda, propolis kapi, perga, matična mliječ te mješavine na bazi pčelinjih proizvoda.
Uz poslane uzorke obavezno navesti ime i prezime, tačnu adresu i broj telefona. Cijena analize je 10 eura ili 20 KM, a novac za ove troškove možete poslati uz uzorak.
"Komisija za senzorsku analizu zadržava pravo da eventualno krivo deklarisane uzorke meda predeklariše i uskladi s nalazom laboratorija", naveli su iz Saveza pčelara TK.
Broj uzoraka nije ograničen, a iste možete poslati direktno na adrese svih 13 općinskih/gradskih Udruženja pčelara na Tuzlanskom kantonu. Za pčelare koji nisu sa područja TK, adrese udruženja pčelara na koje mogu poslati svoje uzorke meda naknadno će biti objavljene.
Medno i sretno svim pčelarkama i pčelarima!
Tagovi
Medena Tuzla Sajam meda Međunarodni sajam Ocjenjivanje meda Javni poziv Slanje uzoraka
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 3 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi