Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jakovlja
  • 01.08.2022. 13:30

Ovo je najteži bik u Istri, izabrani su i najljepši i najposlušniji

Na smotri ove autohtone, visoko ugrožene i zaštićene pasmine goveda sudjelovalo je 20 volova i 13 uzgajivača s područja cijele Istre.

Foto: STUDIO11IDEA.
  • 425
  • 142
  • 0

Oboren je rekord na 32. Jakovlji koja se ovaj vikend tradicionalno održala u Kanfanaru (susjedna Hrvatska, op.ur.). Naime, u kategoriji najtežeg vola ove je godine proglašen boškarin od čak 1.421 kilograma, čiji je uzgajivač Mario Udovičić. Najljepši je prošlogodišnji najposlušniji vol uzgajivača Emila Rojnića, a najveću disciplinu pokazao je bakin Alda Štifanića kao najposlušniji.

Na smotri ove autohtone, visoko ugrožene i zaštićene pasmine goveda, kažu organizatori, sudjelovalo je 20 volova i 13 uzgajivača s područja cijele Istre, među kojima je, po kriterijima od davnina, tročlana stručna komisija ocjenjivala kvalitete svakog pojedinog boškarina. Tako se pažnja obraćala između ostaloga i na izgled rogova i tijela, stabilnost hoda, dužinu repa, ravninu leđa, pa i boju dlake. 

Procjenjuje se, navode, da danas imamo samo oko 2.000 grla istarskog goveda, od čega je istarskih volova (kastrati bika istarskog goveda) preostalo manje od 30! 

"Ovo je jedna posebna fešta za Istru, prije svega zbog činjenice što samo na Jakovlju, Kanfanaru možemo vidjeti istarske volove u ovom broju", rekao je načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman.

U borbu za očuvanje ove pasmine, krenuli su još 1991. godine 

Upravo u tom mjestu, započela je prije 32. godine borba za spas istarskog vola. Iako, kako je naglasio, vjeruje da se mnogo učinilo, daleko smo od činjenice da možemo mirno spavati.

"I nadalje trebamo slati apel, senzibilizirati javnost i ukazivati na potrebu da se uzgajivačima pomogne i da svi zajedno sačuvamo ovaj simbol na ponos nama i budućim generacijama. Sve to iz činjenice što tom istarskom volu koji je stoljećima ljudima služio kao radno govedo i pomagao im da prežive na ovom prostoru. Sada mi to moramo njima vratiti“, zaključio je Jurman. 

Da je srećom danas situacija s ovom pasminom puno bolja nego kada su krenuli s Jakovljom 1991. godine, "kada je bilo teško uopće naći volove za smotru", izjavila je i direktorica Turističke zajednice Ivana Maružin.

Ove su životinje, ponosni su Istrani, nekada bile glavni oslonac svake obitelji u selima koje su im pomagale u svakodnevnom radu i prehranjivanju kućanstva. Danas su simbol poluotoka, a za očuvanje tradicije brine se 15-tak uzgajivača. 


Fotoprilog


Tagovi

Jakovlja Istarski volovi Sandro Jurman Mario Udovičić Emil Rojnić Bik


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nebu pod oblake.