Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Herceg Fest
  • 20.06.2021. 11:30
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Ove godine bogata ponuda na Herceg festu, Košarac naglasio značaj naše proizvodnje

Hercegovačka vina, brojni prehrambeni proizvodi i preparati na bazi ljekovitog bilja našli su se na štandovima na kojima su kooperanti Hecegovačke kuće pokazali kako se na najbolji način može iskoristiti sve ono što ovo podneblje nudi.

Foto: Marija Manojlović
  • 161
  • 54
  • 0

Ako pitate Vanju Gudelj, od poljoprivrednih kultura koje uspijevaju na hercegovačkom suncu može se napraviti mnogo toga. I zaista, ona to pokazuje raznovrsnom paletom proizvoda. Neke od njih, kao što su liker i slatko od bijele trešnje ili liker od lista smokve, pravi jedina u ovom dijelu Hercegovine.

"Proizvodim deset vrsta likera, razne džemove, slatko, suve smokve, nekoliko vrsta sirupa, sve od kultura sa našeg podneblja - nar, smokva, šljiva, grožđe, bijela trešnja, od koje pravim i slatko i liker", priča nam Vanja i dodaje da pravi i liker i sok od zove, kao i sirup od pelina. Kako kaže, trenutno su najprodavaniji proizvodi od bijele trešnje, liker od zove i svi oni od smokve. "Liker od lista smokve niko drugi ne pravi. Uglavnom je riječ o našem voću i povrću, u skoro 90 procenata. Jedino bijelu trešnju kupujemo, ali posadili smo i njene sadnice", kaže za Agroklub ova vrijedna žena.

Domaća hrana itekako je privlačna gostima koji dolaze u Trebinje. Vino, med i sirevi spadaju u red proizvoda po kojima je ovaj grad prepoznatljiv. U isti rang spada i hercegovački pršut. Na štandu TDS Tarana, u mnoštvu suhomesnatih proizvoda, upravo iz tog razloga je i zauzeo centralno mjesto.

Bogata pounda domaćih proizvoda

"Ovaj hercegovački pršut specifičan je prije svega po načinu sušenja. U Hercegovini je drugačiji vazduh i klima, prostorije u kojima se suši i sve to dovodi do toga da ima poseban miris i ukus", pojasnila nam je Milena Marić.

Susjedna hercegovača opština, Ljubinje, dugo je bila poznata po proizvodnji duvana a u zadnje vrijeme poljoprivredni proizvođači sve više se opredjeljuju za sadnju bijelog luka. Tamošnja firma "Farmavit" proizvode nastalom njegovom preradom plasira širom Bosne i Hercegovine.

"Svako već zna koliko je bijeli luk zdrav. Mi imamo više vrsta prerađevina od njega - tri tipa marinade sa različitim ukusima. Pored nje, tu je pasta i kiseli bijeli luk. Trenutno ih prodajemo širom naše zemlje i u Srbiji a u pregovorima smo i za izvoz u Evropsku Uniju", kaže Gordana Pecelj, ispred Farmavit-a.

I u hercegovačkim brdima i planinama raste blago, potvrđuje nam Veljko Čolić koji sa ocem pravi meleme, kreme i još mnogo toga.

"Bavimo se izradom krema, melema, ulja, tinktura, a proizvodimo i losion za brijanje, kao i mlijeko i ulje za sunčanje", priča nam Veljko. Napominje da mu se otac bavi ovim poslom 25 godina a on je ušao u tu priču prije par godina. Preparate prave od ljekovitog bilja koje beru po okolnim brdima, a svi su na bazi voska i ulja.

"Zajedničkim radom afirmisati proizvodnju"

Svi ovi vrijedni Hercegovci sarađuju sa Agrarnim fondom Trebinje i svoje proizvode plasiraju u objektima "Hercegovačke kuće" koje se nalaze u Trebinju, Istočnom Sarajevu i Banjaluci.

"Moram da kažem da proizvođači u Hercegovačkoj kući svaki dan imaju neki novi proizvod u ponudi tako da smo sa 180 artikala izašli već na preko hiljadu. Raduje i to što je nekih deset odsto naših kooperanata već počelo sopstvene biznise, registrovali svoje djelatnosti i već se samostalno kreću na tržištu i mimo nas, što i jeste cilj osnivanja - jačanje malih poljoprivrednika i mogućnost da pronađu svoje mjesto na tržištu", naveo je Veselin Dutina, direktor "Agrarnog fonda" u ovom gradu.

Vidjeli smo i neka poznata lica na protekloj manifestaciji

Otvaranju drugog po redu "Herceg festa" prisustvovao je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih veza Bosne i Hercegovine, Staša Košarac. On je skrenuo pažnju na važnost obezbjeđivanja tržišta domaćim poljoprivredno prehrambenim proizvodima.

"U tom kontekstu raduje me činjenica da postoje hrabri iskoraci Fonda i gradske uprave kada je u pitanju koncept "Hercegovačke kuće". Ono što je definitivno jeste i pojava Krajiške kuće", istakao je Košarac, naglašavajući da imaju informaciju da će Semberija raditi promociju semberskog kupusa, Romanija tamošnjeg kajmaka, Rogatica krompira.

To dovoljno govori o značaju afirmisanja razvoja primarne proizvodnje i da zajednički djelujemo, u svakom smislu te riječi, kada je u pitanju plasman ovih proizvoda, izjavio je Košarac u Trebinju.


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivredni proizvodi Herceg fest Sajamska manifestacija Primarna proizvodnja Staša Košarac Veselin Dutina Plasman proizvoda Hercegovačka kuća


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.