• Gradačački sajam šljive
  • 25.08.2020. 15:45
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gradačac

Otvoren 47. Sajam šljive u Gradačcu - besplatan ulaz za posjetioce

Posjetioci će, uz pridržavanje higijensko - epidemioloških mjera, imati priliku da vide prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije, kao i zaštitnih sredstava. Ulaz za sve zainteresovane je besplatan.

Foto: Gradačački sajam
  • 562
  • 42
  • 0

Bez obzira na epidemiološku situaciju, 47. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive u Gradačcu, danas je otvoren. Istina, ovogodišnja  sajamska manifestacija održava se u specifičnim okolnostima. Zbog pandemije korona virusa redukovani su izložbeni kapaciteti na oko 2.500 metara kvadratnih otvorenog i zatvorenog prostora. Na sajmu, koji će trajati četiri dana, svoje će proizvode i usluge predstaviti oko 150 izlagača iz Bosne i Hercegovine, kao i zemalja regiona.

Premijer Tuzlanskog kantona, Denijal Tulumović, otvorio je ovaj dugovječni sajam te naglasio kako on predstavlja oslonac privrednog razvoja TK te čestitao organizatorima što su uspjeli u namjeri da u kontrolisanim uslovima organizuju ovakvu privrednu manifestaciju.

"Sajmovi su bitan faktor razvoj ekonomije, posebno malih i srednjih preduzeća i zato treba pohvaliti ustrajnost organizatora da održe kontinuitet priređivanja međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajma šljive u Gradačcu. Mjesta gdje se vodi računa o autohtonom proizvodu i porijeklu hrane. Kvaliteta hrane i bioraznolikost zadržala se zahvaljujući upornosti i radu poljoprivrednih proizvođača. Sve to ovom događaju daje autentičnost. Gradačački sajam postao je simbol normalnog poslovanja i povratka privrednog razvoja, koji privrednici iščekuju u ovim teškim vremenima", rekao je premijer Vlade Tuzlanskog kantona.

Povećani poticaji za razvoj poljoprivrede

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi TK, Mustafa Šakić, istakao je kako je Vlada u proteklih godinu dana obezbjedila duplo više sredstava za potpore u poljoprivredi.

"Uvidjeli smo nedostatke i potrebe poljoprivrednika i naša je obaveza bila da ih podržimo. Sa 3,6 miliona ove godine poticaje smo podigli na 7,6 mil. KM kako bi smo omogućili kontinuiran razvoj poljoprivredne proizvodnje u Tuzlanskom kantonu. Nažalost, u moru nedaća poljoprivredni usjevi pretrpili su štetu od nevremena i grada. Zbog toga smo poduzeli dodatne aktivnosti na proširenju protivgradne zaštite na području TK", rekao je Šakić.

"Omogućili smo kontinuiran razvoj poljoprivrede u TK"

Prisutnima su se obratili u ime izlagača i gradonačelnik grada Srebrenika, Nihad Omerović, medijskih partnera - direktor RTV TK, Kasim Softić, te pokrovitelja, Muamer Dervišević, predstavnik Ministarstva privrede Kantona Sarajevo. Istakli su da se mora iskoristiti sistemska integralna podrška kako bi se osigurala proizvodnja i ruralni razvoj, te pozvali sve nadležne institucije da podrže razvoj poljoprivredne i prehrambene industrije u Bosni i Hercegovini. 

"Danas su osjećanja podjeljena. Tužan sam što zbog pandemije COVID-19, nismo uspjeli napraviti najveći sajam do sada, što nam je to ove godine bila namjera. Istovremeno, sretan sam što smo se ponovo okupili i nismo prekinuli tradiciju", rekao je Hašim Šabanović, direktor Gradačačkog sajma.

Besplatan ulaz za posjetioce sajma

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive, najstarija je specijalizovana privredna manifestacija u Bosni i Hercegovini. Osnovan je 1969. godine pod nazivom "Dan šljive" i ovo je 25. sajam koji se održava u kontinuitetu, od 1996. godine do danas.

Posjetioci će, uz pridržavanje higijensko - epidemioloških mjera, imati priliku da vide prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz oblasti proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije, kao i zaštitnih sredstava.

Ulaz za sve zainteresovane je besplatan, a manifestacija traje od 25. do 28. avgusta.


Fotoprilog


Tagovi

Sajam šljive Gradačački sajam Denijal Tulumović Razvoj ekonomije Mustafa Šakić Nihad Omerović Muamer Dervišević Hašim Šabanović Najstarija specijalizovana manifestacija Prerada hrane


Autorica

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.


Partner

Gradačački Sajam

Husein Kapetana Gradaščevića bb, 76250 Gradačac, Bosna i Hercegovina
tel: +387 35 817 440, e-mail: sajamgrd@bih.net.ba web: http://gradacackisajam.com.ba/

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Em sam veganka, em nikad nisam bila jugonostalgičarka, ali, ovo sam morala podijeliti ;)