Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani meda
  • 08.08.2021. 14:00
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Bijeljina

Održani tradicionalni "Dani meda u Semberiji" - dobra promocija za lokalne pčelare

Na području pomenutog grada registrovano je u prosjeku oko 300 pčelara dok je procjena da je onih neregistrovanih, koji posjeduju manji broj košnica, znatno više.

Foto: Grad Bijeljina
  • 80
  • 28
  • 0

U okviru šestog dana "Pantelinskih svečanosti", na bijeljinskom Trgu kralja Petra prvog Karađorđevića, u petak 06. avgusta održana je tradicionalna manifestacija "Dani meda u Semberiji", u kojoj su učestvovali pčelari sa teritorije tog grada i drugih lokalnih samouprava Republike Srpske, navodi se u zvaničnom saopštenju Grada Bijeljine.

Prema riječima Milana Simeunovića, predsjednika Udruženja pčelara "Semberija", ova godina bila je izuzetno teška za tamošnje pčelare, kojima je nesumnjivo potrebna veća podrška kako nadležnih institucija tako i društva.

"Iskoristiću ovu priliku da, u ime svih proizvođača, zamolim naše sugrađane da budu savjesni i da se uzdrže od nekontrolisane upotrebe hemikalija, koje su veoma štetne za zdravlje i život pčela, u poljoprivredi i svakodnevnom životu", naglasio je Simeunović.

Na području pomenutog grada registrovano je u prosjeku oko 300 pčelara dok je procjena da je onih neregistrovanih, koji posjeduju manji broj košnica, znatno više od evidentiranih proizvođača. 

Veliki značaj za grad 

Gradonačelnik Bijeljine, Ljubiša Petrović, ističe da je nedavno održana manifestacija od važnosti za grad, u smislu dobre promocije meda i pčelinjih proizvoda, čija je konzumacija jedan od optimalnih načina kako očuvati i ojačati imunitet, koji je u vremenu aktuelne globalne pandemije korona virusa, potrebniji nego ikada. 

"Naša je obaveza da podržimo pčelare jer, pored izuzetnog značaja njihovih proizvoda za zdravlje građana, pčele su nezamijenjiva karika u lancu bio-ekosistema", ukazao je Petrović. 

Ove godine održavaju se "Dani meda i malina" - prilika i za male proizvođače da se predstave!

Podsjetimo, nedavno se održala još jedna manifestacija sličnog tipa u drugom dijelu zemlje, pod nazivom "Dani maline i meda Žepče 2021".

Ovaj događaj bio je prilika da i mali proizvođači predstave svoju robu kao izlagači i na taj način lakše se povežu sa potencijalnim kupcima. Poljoprivrednici na taj način dobijaju šansu da prezentuju brojne domaće proizvode, kao što su maline i drugo jagodičasto voće, med i pčelinje proizvode, domaće sireve. Zatim tu su i prerađevine od voća poput džemova, kompota, likera, ali i povrće, kozmetički preparati od ljekovitog bilja, žepačko vino, rakije, voće i povrće iz organskog uzgoja, egzotične usjeve, kao i brojni drugi autentični proizvodi.

"Dani maline i meda" nisu se održali prošle godine, u skladu s preporukama Ministarstva zdravlja Federacije BiH i drugih nadležnih institucija, vezano uz okupljanja i okolnosti oko širenja Covid -19 virusa.


Tagovi

Tradicionalna manifestacija Dani meda u Semberiji Pčelari Med Pčelinji proizvodi Milan Simeunović Ljubiša Petrović Registrovani pčelari


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]