Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • "Gurmanski dani"
  • 30.10.2021. 10:00

Održani "Gurmanski dani": Promocija domaćih sireva, kraft piva, vina i rakije

Posljednja od manifestacija koje organizuje Krajiška kuća su "Gurmanski dani" na kojima su promovisani suhomesnati proizvodi, sirevi, pivo, vino i rakija.

Foto: Bojan Kecman
  • 167
  • 74
  • 0

Krajiška kuća, koja posluje u okviru Centra za razvoj poljoprivrede i sela Banja Luka, nekoliko puta godišnje organizuje manifestacije koje imaju za cilj promociju domaćih proizvoda od poljoprivrednih proizvođača iz banjalučke regije.

Posljednji od organizovanih događaja, od strane ove kuće su "Gurmanski dani" na kojima su promovisani suhomesnati proizvodi, sirevi, pivo, vino i rakija.

Raste proizvodnja kraft piva

Proizvođač Nikola Galić iz Glamočana kod Banja Luke, već nekoliko godina proizvodi zanatsko kraft pivo pod nazivom "Gorštak".

"Nije bilo lako u početku, ali sam sada zadovoljan kako ide prodaja i mislim da će se, u narednom periodu, proizvodnja kraft piva povećati", priča za Agroklub Galić, koji proizvodi pet vrsta kraft piva. Dodaje da sirovine nabavlja, ali i da se može uklopiti u cijenu i ostvariti kakav takav profit, a i, kako kaže, svako malo ostvaruje nove kontakte, čak je moguć i plasman u inostranstvu.

Moguć plasman i na strana tržišta

Zemljoradnička zadruga "Livač" iz Aleksandrovca najpoznatija je po čuvenom polutvrdom siru "Trapist" koji se proizvodi u samostanu "Marija zvijezda" kod Banja Luke. Njihov novi proizvod je sir u bućinom ulju.

"Imamo redovne kupce i zadovoljstvo nam je da prisustvujemo ovakvim događajima. Naši proizvodi su kvalitetni i prepoznati i u regionu a za nešto više potrebno je da se poklope neke stvari", istakao je direktor zadruge, Draženko Budimir. Kao primjer navodi da su pregovarali o izvozu u Japan, ali su mjere zaštite koje primjenjuju tamošnje institucije, u vidu carina, izuzetno nepovoljne i ne isplati im se da izvoze na ta tržišta, što sa druge strane govori i o tome koliko je važno zaštititi domaće tržište, odnosno, naše proizvođače, komentariše. 

Jača povezivanje organskih proizvođača

Neki od izlagača na "Gurmanskim danima" namjeravaju da se bave i organskom proizvodnjom. Među njima je i poznati proizvođač rakija, Ilija Mijatović koji ne propušta ovakve manifestacije. Da bi njegova rakija bila priznata i u Srbiji pobrinuli su se ministri poljoprivrede Republike Srpske i Srbije, Boris Pašalić i Branislav Nedimović, koji su u Beogradu potpisali Sporazum o saradnji dvije države, u oblasti organske proizvodnje i međusobnog priznavanja sertifikata za organske proizvode i trgovinu, kako bi se omogućilo povezivanje poljoprivrednih proizvođača, pojednostavila procedura i olakšao plasman proizvoda između dvije zemlje.  

Potpisan Sporazum o saradnji dvije države

Krajnji cilj obe institucije je zajedničko pojavljivanje na tržištima trećih zemalja. Dva ministra najavila su i užu saradnju Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, iz Novog Sada i Poljoprivrednog instituta RS, iz Banja Luke čiji je smisao zajednički rad na razvoju novih sorti i hibrida žita i industrijskog bilja.


Fotoprilog


Tagovi

Krajiška kuća "Gurmanski dani" Draženko Budimir Nikola Galić Boris Pašalić Branislav Nedimović Kraft pivo Proizvodnja piva


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]