Osim ocjenjivanja i proglašenja najboljih proizvođača ovog suhomesnatog delikatesa, koji je sastavni dio trpeza kod nas, cilj je takođe i njegova promocija.
U Brčkom je početkom februara održan Prvi međunarodni festival sudžuke pod nazivom "Sudžuka fest", u organizaciji "Voćnog kluba". Događaj ima za cilj promociju ovog tradicionalnog bosanskog suhomesnatog proizvoda. Njegov značaj prepoznala je i podržala Vlada Brčko distrikta.
Sama manifestacija bila je podjeljena, zbog zabrane okupljnja većeg broja ljudi, na dva dana. Do 5. februara uzorci kobasice su pristizali Iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine te iz zemalja u okruženju. Bilo ih je iz Sjenice, Prijepolja, Novog Pazara, Zlatibora, Vinkovaca, Gunje, Ljubljane.
Ukupan broj pristiglih primjeraka bio je 50, a od toga 30 je došlo sa područja naše zemlje, čije se ocjenjivanje vršilo 5. februara. Drugi dan manifestacije (12. februar) održala se promocija samog događaja i proglašenje najbojih proizvođača kojima su uručena priznanja i nagrade.
Podršku ovom neobičnom festivalu koji se dešava prvi put u našoj regiji pružio je i Poljoprivredno - prehrambeni fakultet iz Sarajeva, u pogledu stručno - ocjenjivačkog tima za čijeg je predsjednika izabrana profesorica Sabina Operta, inače doktorand iz ove oblasti.
"Kvalitet podrazumijeva fizičko - hemijske osobine, mikrobiološku ispravnost i senzorni kvalitet. Ono što se ocjenjuje na ovakvim događanjima jeste upravo taj senzorni kvalitet, a to je ono što i obični potrošač, konzument može prepoznati kod bilo koje kupovine ovakve vrste proizvoda", istakla je profesorica, dodajući da se to odnosi na njegov izgled, boju, miris, teksturu, okus i aromu. Kod sudžuke je još bitan izgled presjeka kobasice.
Osim ocjenjivanja i proglašenja najboljih proizvođača ovog suhomesnatog delikatesa, koji je sastavni dio trpeza kod nas, cilj je takođe i njegova promocija, ali i promocija samog grada Brčkog.
Pomenuti festival će i u budućnosti služiti kao dobra prilika za stvaranje pozitivne konkurencije među proizvođačima. Isto tako, ovim putem možemo da vidimo stvarni sastav sudžuka koje svakodnevno konzumiramo, a pruža se i mogućnost za promovisanje domaćih proizvoda.
Idejni tvorac ove manifestacije, organizator i predsjednik "Voćnog kluba" je Savo Lukić. On navodi da je ideja proistekla zbog dugogodišnje tradicije Brčkog koje je imalo vrlo intenzivno razvijenu mesno - prerađivačku indsutriju, misleći na nekadašnjeg giganta mesne industrije u Jugoslaviji -"Bimeksa" čiji su proizvodi (pored sudžuka) bili visokog kvaliteta, prepoznatljivi i traženi van granica bivše nam države.
Organizatore i ocjenjivače Prvog međunarodnog festivala sudžuke u Brčkom, primio je gradonačelnik Esad Kadrić koji je ujedno i podržao ovu manifestaciju. Gradonačelnik je istakao da će podžavati i u narednom periodu ovaj i slične događaje i da se nada da će "Sudžuka fest" prerasti u tradiciju.
Manifestaciju je uljepšala kreativna Alma Hodžić predstavivši se slanim buketima od ovog delikatesa, a inače slične kreacije pravi i od suvog voća.
Ovom prilikom organizator je najavio promociju i ocjenjivanje kulena i kobasice u aprilu.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica