Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edukacije povrtara
  • 21.06.2019. 16:00

Održan blok edukacija iz povrtlarstva na području USK

Grad Cazin i općina Bosanska Krupa su bili idealna područja za organizaciju ovakva dva predavanja za poljoprivredne proizvođače jer ova dva područja su bogata ovakvim vidom proizvodnje te je i odaziv bio solidan.

Foto: Poljoprivredni zavod USK, Pixabay/AKuptsova
  • 99
  • 25
  • 0

Od formiranja novog rukovodstva Poljoprivrednog zavoda Unsko-sanskog kantona, svjedoci smo niza aktivnost kojih ova institucija sprovodi u suradnji s raznim vladinim i nevladinim organizacijama, medjunarodnim fondovima, naučno-istraživačkim institutima, oplemenjivačkim institutima i slično.

Informacije u pravo vrijeme

Pravovremena informacija u poljoprirvednoj proizvodnji ključ je uspješne poljoprivredne proizvodnje. Tako je ovaj zavod od početka 2019. održao preko 20 različitih edukacija diljem Unsko-sanskog kantona. Pravovremeno informišu poljoprivredne proizvođače o nadolazećim evendtualnim napadima biljnih bolesti i štetočina što ih čini prvim na listi što se tiče pravovremenih upozorenja u poljoprivrednoj proizvodnji.

Evidentni razlozi za ovakve edukacije

Kako su već stvorili zavidan renome kod međunarodnih organizacija, ovaj put su pozvani da skupa sa USAID/Sweden FARMA II Project organiziraju edukacije vezano za povrtlarsku proizvodnju u zaštićenim prostorima.

Svjedoci smo velikih klimatskih promjena i jako nezgodnog vremena u proljeće i početak ljeta što najčešće stvori nestačicu sirovina iz određenih povrtlarskih proizvodnih pravaca. Da bi se ovaj problem prevazišao, sve više je popularna proizvodnja povrća u zaštićenim prostorima. Grad Cazin i općina Bosanska Krupa su bili idealna područja za organizaciju ovakva dva predavanja za poljoprivredne proizvođače jer ova dva područja su bogata ovakvim vidom proizvodnje te je i odaziv bio solidan.

"U organizaciji USAID/Sweden FARMA II Project i Poljoprivrednog zavoda USK 20.06.2019. godine održana su stručna predavanja za poljoprivredne proizvođače koji se bave proizvodnjom povrća u zaštićenom prostoru u općinama Cazin i Bosanska Krupa. Cilj je kroz edukacije unaprijediti proizvodnju ovih poljoprivrednih proizvođača, oplemeniti njihova znanja, kao i ukazati na vrlo bitne momente u cilju poboljšanja i postizanja visokih i kvalitetnih prinosa povrtlarskih kultura", izjavili su iz Poljoprivrednog zavoda USK-a.


Tagovi

Poljoprivredni zavod USK Predavanje Povrtari Edukacija


Autor

Bekir Dolić

Više [+]

Diplomirani inžinjer opće poljoprivrede, radi na terenu BiH, zaljubljenik u voćarstvo i hortikulturu. Zanima se za autohtonu genetiku svih biljnih vrsta.