Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Peta kobasijada
  • 12.02.2024. 16:30
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Tomislavgrad

Ne može niko na crtu domaćinima: Fiko i Iva prave najbolje duvanjske kobasice

Nimalo lak zadatak dobilo je jedanaest sudaca istančanog okusa iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

Foto: Marko Jurčević
  • 124
  • 58
  • 0

Ukupno 170 uzoraka kobasica i salama našlo se pred stručnim žirijem Pete međunarodne "Duvanjske kobasijadi". Nimalo lak zadatak dobilo je jedanaest sudaca istančanog okusa iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.

Novina od ove godine je da su sve uzorke fotografirali, a potom tridesetak najboljih ponovno probali kako bi pravedno odabrali najbolju među kojima su se osim onih iz BiH, našle i kobasice iz Hrvatske, Srbije, Mađarske, Slovenije te po prvi put i Bugarske.

Dobra kvaliteta

"Kvaliteta je ove godine jako dobra bila, vrlo mali broj uzoraka nije zadovoljio kriterije. Iz godine u godinu imamo sve više uzoraka, do godine računamo i na 200", kazao je Marko Jurčević, predsjednik Udruženja Duvanjski kobasičari. 

Suci imali težak zadatak

Kako smo već ranije pisali, u ocjenu je ulazilo sve: vizualni kontakt - glatkoća, ravnomjerna osušenost, prerez odnosno raspored masnoća i meso unutar kobasice, a presudan je bio okus, ne smije biti ni preslana, ni preljuta, a gorka ni u kojem slučaju.

Za najbolju domaću duvanjsku kobasicu u prirodnom ovitku zlato je osvojio Josip Madunić - Fiko iz Kola, općina Tomislavgrad, a u kategoriji domaća duvanjska kobasica u umjetnom ovitku prvo mjesto je zauzela Iva Knežević iz Borčana, također pored Tomislavgrada.

"Proizvodi se od domaće svinje, po recepturi od naših predaka, odnosno naših baka", kazala je Knežević nakon pobjede u ovoj kategoriji. 

Salama iz Slovenije najbolja

Slovenci su se proslavili u kategoriji salama, odnosno prvi je bio Milan Janežić iz Škocjana u Sloveniji, a u kategoriji  ostale kobasice i salame, gdje spadaju divljač, kulen i kulenova seka, prvo mjesto pripalo je Vjeki Pavkoviću iz Rakitna kod Posušja.

Svi su mogli probati mesne delikatese

Najbolje istarske kobasice i salame, kako je ocijenjeno na ovom izboru, pravi OPG Jelinić iz Svetog Petra u Šumi, Republika Hrvatska. Ove godine pristupilo se i probnom ocjenjivanju Baranjske kobasice koja je stigla sa OPG-a Slobodana Stankovića iz Belog Manastira.


Fotoprilog


Tagovi

Duvanjska kobasijada Njabolja kobasica Najbolja salama


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.