Nimalo lak zadatak dobilo je jedanaest sudaca istančanog okusa iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.
Ukupno 170 uzoraka kobasica i salama našlo se pred stručnim žirijem Pete međunarodne "Duvanjske kobasijadi". Nimalo lak zadatak dobilo je jedanaest sudaca istančanog okusa iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije.
Novina od ove godine je da su sve uzorke fotografirali, a potom tridesetak najboljih ponovno probali kako bi pravedno odabrali najbolju među kojima su se osim onih iz BiH, našle i kobasice iz Hrvatske, Srbije, Mađarske, Slovenije te po prvi put i Bugarske.
"Kvaliteta je ove godine jako dobra bila, vrlo mali broj uzoraka nije zadovoljio kriterije. Iz godine u godinu imamo sve više uzoraka, do godine računamo i na 200", kazao je Marko Jurčević, predsjednik Udruženja Duvanjski kobasičari.
Kako smo već ranije pisali, u ocjenu je ulazilo sve: vizualni kontakt - glatkoća, ravnomjerna osušenost, prerez odnosno raspored masnoća i meso unutar kobasice, a presudan je bio okus, ne smije biti ni preslana, ni preljuta, a gorka ni u kojem slučaju.
Za najbolju domaću duvanjsku kobasicu u prirodnom ovitku zlato je osvojio Josip Madunić - Fiko iz Kola, općina Tomislavgrad, a u kategoriji domaća duvanjska kobasica u umjetnom ovitku prvo mjesto je zauzela Iva Knežević iz Borčana, također pored Tomislavgrada.
"Proizvodi se od domaće svinje, po recepturi od naših predaka, odnosno naših baka", kazala je Knežević nakon pobjede u ovoj kategoriji.
Slovenci su se proslavili u kategoriji salama, odnosno prvi je bio Milan Janežić iz Škocjana u Sloveniji, a u kategoriji ostale kobasice i salame, gdje spadaju divljač, kulen i kulenova seka, prvo mjesto pripalo je Vjeki Pavkoviću iz Rakitna kod Posušja.
Najbolje istarske kobasice i salame, kako je ocijenjeno na ovom izboru, pravi OPG Jelinić iz Svetog Petra u Šumi, Republika Hrvatska. Ove godine pristupilo se i probnom ocjenjivanju Baranjske kobasice koja je stigla sa OPG-a Slobodana Stankovića iz Belog Manastira.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica