Pretraga tekstova
U Čeliću se uzgaja sedam sorti jagoda, među kojima dominira Clery, te sorte Aprica i Alba
Nakon 12 godina pauze, u Čeliću je jučer otvorena 26. manifestacija "Dani jagodastog voća BiH". Ovaj trodnevni privredno-turistički događaj se u različitim vremenskim intervalima održava od 1980. godine. Čelić je, kako u Bosni i Hercegovini, tako i mimo njenih granica poznat po uzgoju kvalitetnih sorti jagoda.
Ova općina ima prijavljenih oko 450 proizvođača koji su zasadili 65 hektara jagode, a najveći dio je pod plastenicima. Najmanje 50 posto stanovništva uzgaja jagode i živi od toga. Zahvaljujući upravo njima, bosanskohercegovačke jagode su nadaleko čuvene.
"Vrijedni ljudi ovog kraja zasijali su na stotine dunuma jagoda. Njihova pažnja i trud zaslužuju maksimalnu podršku, jer su primjer kako se uz posvećen pristup mogu ostvariti kvalitetni rezultati u ovom sektoru proizvodnje", rekao je federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić.
Ovo ministarstvo je putem Ureda za koordinaciju projekata (PCU) koji realizira IFAD-ove projekte osiguralo podršku u sadnji jagoda na području općine Čelić, na ukupno 300 dunuma. Do danas je podignuto i zasađeno 300 plastenika, svaki površine 1.000 m2. Pored ove vrste podrške proizvođači jagodastog voća, ali i svi drugi poljoprivrednici s područja ove općine svake godine ostvaruju redovne podrške za proizvodnje koje iznose oko 700 hiljada KM.
Vlada TK, kako je kazao premijer Irfan Halilagić, uvidjela je potrebu da reaguju na adekvatan način u smislu da povećaju budžetska sredstva koja su potrebna za poljoprivredne proizvođače i u odnosu na proteklu godinu, ona su povećana sa oko 7,5 miliona KM na više od 11 miliona KM.
"Vjerujemo da ćemo ovu tradiciju čelićke jagode koja je bila prekinuta u nekom proteklom periodu, nastaviti u godinama pred nama jer je to bitno za poljoprivredne proizvođače i cijeli kanton", rekao je Halilagić.
Općinski načelnik, Admir Hrustanović rekao je da je jagoda tradicija i zaštitni znak Čelića istakavši da se u toj općini sve dešava prije i poslije jagoda: "Što se tiče plasmana jagode, ove godine izvozimo za Sloveniju, Austriju i Njemačku i siguran sam da neće biti upitan plasman, odnosno prodaja jagode."
U Čeliću se uzgaja sedam sorti jagoda, među kojima dominira Clery, te sorte Aprica i Alba. Pored izložbenog dijela, manifestacija obuhvata edukativni i kulturno zabavni i sportski program, a sve u cilju promocije jagode.
Tagovi
Jagode Sajam jagoda Čelić Dani jagodastog voća Šemsudin Dedić Irfan Helilagić Admir Hrustanović
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 3 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi