Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čevljanska korida
  • 10.05.2023. 09:00
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Ilijaš

Najbolji bikovi ponovo će ukrstiti rogove na Čevljanskom polju

U punom su jeku pripreme za tradicionalnu Čevljansku koridu, koja će biti održana 29. i 30. jula. Ulaznica za dva dana košta 10 KM, a u nju je uračunat i parking.

Foto: Screenshot/YouTube
  • 831
  • 265
  • 0

Rog o rog ponovo će na Čevljanskom polju ukrstiti neki od najboljih bikova u Bosni i Hercegovini. Kapija najveće narodne manifestacije, nakon trogodišnje pauze, ponovo se otvara posljednjeg vikenda u sedmom mjesecu. 

U punom su jeku pripreme za tradicionalnu Čevljansku koridu, koja će biti održana 29. i 30. jula, potvrdio je Agroklubu jedan od organizatora, Besim Gljiva

Jedinstven događaj

Ova manifestacija, posljednji put je upriličena 2019. godine, a u 73 godine održavanja znala je okupiti i do 100 hiljada ljudi. Održavanje je obustavljeno uslijed pandemije koronavirusa, a s obzirom na to da se radi o najbrojnijem događaju u državi, lani organizatori nisu stigli izvršiti sve obaveze za pripremu ovog događaja. No, sada su se stekli uslovi i nema sumnje da su mnogobrojni ljubitelji ovakvih događaja s radošću dočekali vijest. 

Uspjeli sačuvati multietničnost i multikulturalnost skupa (Foto: Fb/ Čevljanska korida)

"Termin je uvijek zadnji vikend u julu. Budući da se radi o jednodom zahtjevnom događaju radili smo pripreme cijelu prošlu godinu. Očekujemo hiljade posjetilaca svakako, jer ova manifestacija nudi ono što se nigdje ne može naći širom bivše Jugoslavije", kaže Gljiva. 

Manifestacija se održava na neograđenom prostranom polju, gdje posjetioci imaju sav ugođaj da se kreću ili odmore u hladovini obližnje šume. To je, prema riječima našeg sagovornika, recept da se privuku široke narodne mase. Motiv, dodaje, nije nikakav biznis niti zarada, već dobro veselje i druženje. 

"Ponosimo se time što smo poslije nekih nesretnih vremena, koja su iza nas, uspjeli sačuvati multietničnost i multikulturalnost skupa. Ovdje nema mjesta ni za kakve simbole, ni vjerske ni etničke", poručuje organizator, uputivši i poziv kritičarima "koji su se najednom prokulturili" da dođu i na osnovu posjete sami uvide koliki je interes naroda za ovom bosanskom manifestacijom. 

Učestvuju samo najbolji

Već naredne sedmice počinju birati bikove. Na koridu u Čevljanovićima stižu samo probrani, oni koji su već ostvarili dobre rezultate u borbama. Za svakog vlasnika ponos je nastupiti sa svojim ljubimcem na ovoj manifestaciji. 

Medonja je apsolutni vlada Čevljanske koride (Foto: Arhiva Habiba Bjelića)

"Svaki vlasnik bika mašta da ga dovede na našu koridu, to vam je kao Svjetsko prvenstvo u fudbalu. Imamo malo strožija pravila, ona koja nalaže Zakon o zaštiti životinja, onda kod nas mogu učestvovat samo bikovi koji su prošli sve veterinarske preglede, tako da postoji selekcija i u tom segmentu", kaže Gljiva. 

Zabrana plesačica

Uz borbe bikova, posjetioci će moći uživati i u bosanskom narodnom kolu, te nekim tradicionalnim disciplinama poput bacanja kamena i slično. Najavljuju i bogat, žanrovski različit, muzički program, ali ove godine bez plesačica koje su na proteklim koridama plijenile pažnju prisutnih. 

"Zabranili smo da one nastupaju pod šatorima, to malo strši tradiciji našeg podneblja. To je za noćne barove pa ko voli neka tamo ide. Ovo su porodični skupovi i to treba poštovati", naglasio je organizator. 

Poklanjamo 20 ulaznica za "Traktorijadu kod Mevleta"

Ulaznice će koštati 10 KM, a ona obuhvata dvodnevni boravak i parking prostor. Dobrodošli su, poručuju iz Čevljanovića, svi „veseli i nasmijani“, koji neće pričati o ozbiljnim temama i politici. 


Tagovi

Čevljanska korida Čevljanovići Besim Gljiva Borba bikova Narodne manifestacije Najbolji bikovi


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]