Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proljetni sajam
  • 04.05.2024. 14:00
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Modriča

Med s Ozrena, cvijeće iz Donjeg Žabara - svega se našlo na sajmu u Modriči

Mali poljoprivredni proizvođači vide višestruku korist od sajmova. Razmijene iskustva, nauče nešto, ali i zarade.

Foto: Slobodan Živanić
  • 75
  • 17
  • 0

Treći proljetni sajam Klastera dobojske regije "Poljoklast" u Modriči, okupio je 20 poljoprivrednih proizvođača iz Doboja, Šamca, Petrova, Vukosavlja, Teslića, Stanara, Donjeg Žabara i Modriče. Iz Karanovca kod Petrova, stigao je Nebojša Andrić koji se oko četiri decenije bavi pčelarstvom, izložio svoj asortiman na sjamu u Modriči.

"Suprguga i ja radimo sve pčelinje proizovde, med, polen, propolis, matičnu mliječ, a radimo i proizvodnju matica. Registrovani smo kao proizvođač matica, imamo i repro centar", nabraja nam Andrić koji ima oko 300 košnica.

Proda se nešto

Kako kaže, sajmovi su prava prilika da se priđe kupcima i predstave sve ono što rade. Ipak, pčelarstvo danas i ranijih godina nije isto, dodaje i kaže kako je počo pčelariti 80-tih godina i tada nije bilo upitno hoće li biti bagremovog meda. "Uvijek je medio i cvjetao, samo je pitanje bilo koliko ćemo izvaditi 10, 20 ili 30 kilograma. Sada je sasvim drugačije, borba je za svaki kilogram meda, česte su godine kada su prinosi ispod prosjeka", kaže ovaj pčelar.

Lokalci pokazali veliki interes

Modričanima je svoje sadnice povrća i cvijeća, predstavila Marijana Andrić, poljoprivredni proizvođač iz Donjih Žabara. Za nju su, priča nam, ovakva okupljanja vrlo značajna zbog razmjene iskustava, ali i proda se nešto.

"Zahvaljujući klasteru imamo mogućnost da se predstavimo, da učestvujemo u raznim projektima, a tu su razna predavanja i radionice", dodaje Andrićeva.

Klaster je tu da pomogne

Organizatori sajma bili Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske - Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata i Klaster "Poljoklast" Doboj čija menadžerica, Julijana Petrović navodi kako im je uvezivanje različitih subjekata u oblasti poljoprivrede i približavanje kupcima.

"Unapređenje i proširivanje postojeće proizvodnje i prerade, bolje pozicioniranje na tržištu, te ruralni razvoj regija samo su neke od prednosti savremenog uvezivanja poljoprivrednika ili klastera u okviru kojeg se pored poljoprivrednih proizvođača, uvezuju i otkupljivači, naučno-istraživačke institucije, ministarstava, fakulteti, lokalne zajednice, a sve sa ciljem da se unaprijedi poljoprivredna proizvodnja na ovdašnjim prostorima. Klaster je tu da pomogne malim proizvođačima prilikom pisanja projekata, kao i organizovanje brojnih radionica", istakla je Petrovićeva.

Proizvodnja hrane u tradiciji je našeg naroda

Podršku u organizaciju pružila je i opštine Modriča, a nečelnik Jovica Radulović istakao je da je proizvodnja hrane u tradiciji našeg naroda. "Predstavljanje njihovih proizvoda, razmjena iskustava i povezivanje sa tržištem kroz sajamska okupljanja veoma važni. Mi smo izdvajanja iz opštinskog budžeta namijenjena za poljoprivrednu proizvodnju u protekle tri godine povećana sa 150.000 na 240.000 KM", pohvalio se Radulović.

Inače, klaster "Poljoklast" okuplja i udružuje proizvođače 11 opština dobojske regije, koji se bave različtim poljoprivrednim granama.      


Tagovi

Poljoklast Klaster Proljetni sajam Nebojša Andrić Marijana Andrić Jovica Radulović Julijana Petrović


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.