Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mostarski sajam
  • 20.03.2024. 15:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Kozina: Žilavka i blatina zaslužile šampionske titule, trnjku posvetiti više pažnje

Petnaest vrsnih enologa iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske ocjenjivalo je 100 pristiglih vinskih uzoraka u okviru Mostarskog sajma 2024.

Foto: Mostarski sajam
  • 128
  • 30
  • 1

Vrsni enolozi završili su ocjenjivanje vinskih uzoraka pristiglih na 25. međunarodni sajam gospodarstva - Mostar 2024. Ocjenjivanje vina, prema ustaljenoj metodi 100 pozitivnih bodova, obavila je međunarodna stručna komisija, na čelu s predsjednikom prof. dr. Bernardom Kozinom. Izabrane su najbolje sorte, a priznanja i nagrade, od najznačajnijih velikih zlatnih medalja do počasnih priznanja, najuspješnijim vinarima će biti urečene za vrijeme sajma koji će se održati od 16. do 20. aprila.

Zabljesnuo i trnjak

Petnaest vrsnih enologa iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske ocjenjivalo je 100 pristiglih vinskih uzoraka. Osim Hercegovine, stigli su još iz Republike Hrvatske i Crne Gore.

"Moram naglasiti odmah da su vina iznimno visokog nivoa kakvoće i da su se neki uzorci žilavke i neki uzorci blatine izdvojili u odnosu na druge i postigli zaslužene šampionske titule. Veseli nas da je saradnja s vinogradskim sektorom Crne Gore ponovno otvorena. To su relativno mali proizvođači, ali su im vina prilično dobrog nivoa kakvoće", ocijenio je prof. Kozina.

Kozina i Bošnjak

Pored autohtonih sorti žilavke i blatine i ove godine je zabljesnulo nekoliko vina sorte trnjak i to je zasigurno sorta kojoj, poručuje prof. Kozina, vinari trebaju posvetiti puno više pažnje nego do sada. Što se tiče žilavke i usporedbe sa vinima sa slavonskih i drugih prostora, žilavku u toj priči, kako je rekao, možemo staviti u ravan graševini i nekim drugim (ne)aromatičnim sortama.

Domaćim vinarima poručio je da ostanu ustrajni, slijede svoje izazove i unutarnja propitivanja kako korak po korak unaprjeđivati nivo kakvoće i krčiti svoj put na tržištu koje je kako vidimo sve zahtjevnije.

"Ali, ponovit ću otprije 15 i više godina otkad vodim ocjenjivanje vina ovdje na Mostarskom sajmu, slika se dramatično na bolje promijenila. Bosna i Hercegovina definitivno nema razloga strahovati i natjecati se sa svim ostalim proizvođačima iz cijeloga svijeta jer doista ima vrijedne robe za ponuditi tržištu ali i domaćim potrošačima", naglasio je ovaj stručnjak.

Garancija opstanka

Ocjenjivanje kvalitete vina na Mostarskom sajmu, bez dileme, predstavlja jednu od najrelevantnijih manifestacija ovog karaktera na prostorima Bosne i Hercegovine. I ove godine stigla je potvrda da se na ovim prostorima dogodio izniman napredak i preokret u podizanju opće kakvoće vina. To je ujedno i garancija opstanka i uspješnosti vinogradarstva i vinarstva kako u BiH, tako i u susjednoj Hrvatskoj.

"Trajna zadaća Mostarskog sajma je promocija autohtonih hercegovačkih sorti vina žilavke i blatine i drago mi je što je na sajmu nastavljena tradicija ocjenjivanja vina", kazala je direktorica Sajma, Dalfina Bošnjak i pozvala sve vinare da dođu na sajamske dane.


Tagovi

Ocjenjivanje vina Mostarski sajam Bernard Kozina Dalfina Bošnjak Žilavka Blatina


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Mostarski sajam

Rodoč bb, 88000 Mostar, Bosna i Hercegovina
tel: +387 36 350 194, e-mail: info@mostarski-sajam.com web: http://www.mostar-fair.com/