Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kozji sir
  • 12.10.2019. 08:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Mostar

Kozarstvo 2019: Prva promotivno-ocjenjivačka i znanstveno-stručna radionica

Na radionici će biti javno prezentirani rezultati senzorne ocjne uzoraka kozjeg sira.

Foto: Pixabay/Dustytoes
  • 62
  • 7
  • 0

Prva promotivno-ocjenjivačka i znanstveno-stručna radionica pod nazivom "Kozarstvo 2019" održat će se u četvrtak, 17.10.2019. u prostorijama Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar s početkom u 11 sati. 

Tada će biti javno prezentirani rezultati senzorne ocjne uzoraka kozjeg sira koju je komisija obavila 20. septembra. 

Tada je ukupno prikupljeno 17 uzoraka sira koji su šifrirani i predati u laboratorij na naalize kako bi se utvrdilo da li proizvodi odgovaraju minimalnim uslovima kvaliteta koje propisuju odgovarajući pravilnici. 

Snezornu ocjenu sira objavila je petočlana komisija u sastavu: 
Prof.dr.sc. Sonja Bijeljac (Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo) - predsjednik
Prof.dr.sc. Zlatan Sarić (Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Sarajevo) - član
Doc.dr.sc. Marija Jukić Grbavac - Agencija za sigurnost hrane BiH
Prof.dr.sc. Stanko Ivanković (Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru)
Mr.sc. Meliha Šubara (Federalni agromediteranski zavod Mostar) 

Za senzornu analizu mlijeka i mliječnih proizvoda kod nas se koriste ocjenjivačke tablice sa maksimalno 20 bodova. Svaki ocjenjivač unosi u ocjenjivački listić podatke o proizvodu, redni broj uzorka i šifru. Nakon pregleda i degustacije uzorka, za svako svojstvo navedeno na ocjenjivačkom lističu dodjeljuje se određena ocjena. Zbir bodova za sva svojstva proizvoda navedena na ocjenjivačkom listiću daje konačnu ocjenu o kvalitetu proizvoda, stoji u priopćenju Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar

Prema broju bodova dobivenih senzornom ocjenom sir se dijeli u sljedeće klase:

  • Ekstra klasa, 18,1-20,0 bodova (zlatna medalja)
  • Prva klasa, 16,1-18,0 bodova (srebrna medalja)
  • Druga klasa, 13,1-16,0 bodova (brončana medalja)
  • Treća klasa, 10,0-13,0 bodova (zahvalnica za sudjelovanje)
  • Ostalo, ispod 10,0 bodova (zahvalnica za sudjelovanje) 

Povezana stočna vrsta

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze spadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedne proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Tagovi

Kozji sir Ocjenjivanje Radionica Kozarstvo Federalni agromediteranski zavod


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.