Nije nepoznanica da su Visočani vrijedni domaćini, to se još usput shvati, kao u rijetko kojoj sredini, ovdje je skoro uz svaku kuću vrt ili plastenik ili oboje. A, naš sagovornik kaže da ništa od plodova ne ostaje, sve se plasira dalje .
Skoro da nema prolaznika kojem oči "ne odlete" na paprike, paradajz, pekmeze, sokove i ajvar, koje je izložila porodica Muslić na ovogodišnjem sajmu "Jesen u Visokom". Kako ide prodaja pitamo gazdu Midhata, a on isprve kaže: "Traži se kila više, gajba više".
Aferim! Nije nepoznanica da su Visočani vrijedni domaćini, to se još usput shvati, kao u rijetko kojoj sredini, ovdje je skoro uz svaku kuću vrt ili plastenik ili oboje. A, naš sagovornik kaže da ništa od plodova ne ostaje, sve se plasira dalje ka Sarajevu i Zenici, a nešto i u svom gradu.
Midhat se sa suprugom i kćerkom bavi plasteničkom proizvodnjom paprika i paradajza na 1.000 metara kvadratnih, a ima i voća od kojeg priprema sokove i pekmez te bestilj. Umora ima kao i kod svih farmera, ali kada znaš da će se isplatiti, lakše je zavrnuti rukave.
"Nemam robe onoliko koliko mogu plasirati na tržište. Imam saradnika koji od mene na imanju otkupljuje i vozi dalje, plus što ja uspijem prodati ovim našim visočkim trgovinama", kaže nam Muslić.
Na ovogodišnjem sajmu najbolje ide ajvar. Svi se hvataju za tegle, a oni koji su jučer kupili danas su se vratili po zalihe za zimnicu, zadovoljan i prodavač i kupci. Muslić kaže da sajmove uglavnom koristi za prezentaciju proizvoda svog obrta, a nema sumnje da mu dobro ide jer su već sinoć stigle poruke podrške.
"Zasad sam zadovoljan, lani sam imao dostavu poslije sajma što i jeste moj cilj, da se ovdje promovišem, a da poslije radim dostave", dodaje.
Robe neće zafaliti, priča nam, na imanju je za berbu ostalo još dvije tone paradajza i oko 400 – 500 kilograma paprika. Budući da su ove godine sve proizvodnje bilježile problem, pitamo ga kako su njegovi zasadi izdržali vrućine i sušu?
"Paradajz kao i ostalo povrće do temperature od 28oC sazrijeva, radi, već preko toga je to sporije, ne usvaja prehranu. Kao insan, ni mi na vrućini ne možemo da jedemo. Papriku radim na dvije grane, gdje sam je vezao i ona je sad već oko 180 centimetara", kaže ovaj proizvođač, zadovoljan ovogodišnjim rodom i napominje da mu u uzgoju pomaže agronom čije savjete uvijek posluša.
Rodilo je kod Midhata i grožđe, ispred kuće, a od njega priprema sok. No, ne uskraćuje ni grozdove za prodaju. Baš je jutros, priča nam, dobio narudžbu za 20 kilograma od kupca koji želi pripremati sok po svom receptu. Većina prerađevina je, kako kaže, bez ikakvih dodataka. Jedino u drijen koji beru u prirodi, a prerađuju u sok dodaju šećer.
"Dodamo 300 grama šećera na jedan kilogram drijena, da bi bio pitak. U pekmez od kruške, kisele i slatke jabuke ništa se ne dodaje, kao ni u sok od grožđa. U bestilj se doda određena količina šećera, pri kraju kada bude gotov, samo radi dužine trajanja."
Sajam "Jesen u Visokom", otvoren je jučer. Tradicionalni, 18. po redu, izložbeno-prodajni sajam poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ove godine okupio je oko 75 izlagača iz cijele BiH i trajat će do 11. septembra.
Fotoprilog
Tagovi
Autorica
Partner
Visoko,
Bosna i Hercegovina
tel: +387 32 738 880,
e-mail: e-salter@visoko.gov.ba
web: https://www.facebook.com/JesenuVisokom/