Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • WineOs
  • 13.01.2019. 16:00

Ispratili smo WineOs: Budućnost vinarstva je u prirodnim vinima?

Nas koji se bavimo organskom proizvodnjom nazivaju "novima". No, suvremena proizvodnja vina je započela 1970., dakle prije 50 godina, a vino se proizvodi 8.000 godina. I sad, ako se nešto proizvodilo na jedan način 7.950 godina, a drugi 50, tko je tu novi?", zanimljivo je upitao vinar Bojan Baša. 

Foto: Maja Celing Celić
  • 124
  • 35
  • 0

Ispratili smo i jubilarni, 5. WineOs, međunarodni Festival vina, delicija i ugodnog življenja koji je u Osijek doveo vinare iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja, pa tako i Bosne i Hercegovine. Najveći vinski festival na istoku Hrvatske tijekom dva dana ugostio je i brojne predstavnike gastronomskih delicija koji se, dakako, sljubljuju s vinom. 

Dolazak čak 75 izlagača pozdravila je na otvorenju festivala i pomoćnica hrvatskog ministra turizma Snježana Brzica, rekavši da je i vinska manifestacija snažan motiv dolasku turista u Slavoniju. "Imamo sve bolja vina, naši vinari su u zadnjih desetak godina puno radili na edukaciji i ušli u velika ulaganja, što se vidi i po kvaliteti vina koja nude", rekla je Brzica te dodala da se nada da će vinari i dalje povlačiti sredstva iz evropskih fondova te raditi na daljnjoj edukaciji i organizaciji posla". 

Promocija bogatstva vinske i gastro ponude

Festival su i ove godine obilježile brojne radionice na kojima su predstavljeni hrvatski, ali i brojni manji i veći vinari iz susjedstva. "Radionice i jesu osmišljene tako da predstavimo i sjajne vinare koji imaju vrhunska vina, ali su po količinama mali. Da promoviramo bogatstvo naše vinske ponude", rekao je i voditelj radionica Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije. 

Uz legendarnog Ivana Enjingija te vinske gigante Iločku vinariju i Vina Belje, predstavili su se, između ostalih, i mali vinari okrenuti organskoj proizvodnji (poput Enjingija). Kako je i sam voditelj radionica Željko Garmaz rekao, riječ je o prirodnom svijetu vina, možda najljepšem u ljudskom smislu jer toliko solidarnosti, međuosobnog pomaganja i potpore, nigdje nije vidio. Predstavili su se tako Danijel Bastijančić, Ivan Kosovec, Denis Bogoević Marušić, ali i vinari iz susjedne Srbije Bojan Baša i Aleksandar Todorović koji su redom naglasili da je proizvodnja prirodnog vina zasigurno budućnost vina uopće. 

"Nas koji se bavimo organskom proizvodnjom nazivaju "novima". No, suvremena proizvodnja vina je započela 1970., dakle prije 50 godina, a vino se proizvodi 8.000 godina. I sad, ako se nešto proizvodilo na jedan način 7.950 godina, a drugi 50, tko je tu novi?", zanimljivo je upitao Bojan Baša. 

Organska i biodinamička proizvodnja

Svoja biodinamička vina predstavio je i Josip Brkić iz Čitluka, za čiju je radionicu bilo i najviše zanimanja (iako su sve bile popunjene!). Kako nastaju njegova tražena biodinamička vina koja radi od autohtonih hercegovačkih sorti Žlahtine i Blatine - baš kao i brojne druge priče, čitajte uskoro na stranicama Agrokluba. 

Sve u svemu, WineOs održan u Muzeju okusa, je bio odlična uvertira za proslavu Dana svetog Vinka u organizaciji Vinoteke Vinita, Udruge Dekanter i Udruge Graševina Croatica.


Fotoprilog


Tagovi

Osijek WineOs Vino Festival Bojan Baša Josip Brkić Organska proizvodnja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]