Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesen u Visokom
  • 05.10.2023. 10:30
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Visoko

Hrustanović objasnio: Umjesto domaćih, "nažderemo se loših proizvoda, pa trčimo u apoteku"

Proizvođači na sajmu u Visokom ponudili bogat asortiman iz domaće proizvodnje.

Foto: Adi Pašalić
  • 129
  • 96
  • 0

S fokusom na domaću proizvodnju jučer je počeo trodnevni poljoprivredno prehrambeni sajam "Jesen u Visokom". Ova 17. po redu manifestacija održava se u Kulturno-sportskom centru "Mladost". Sajam ima izložbeno prodajni karakter, a svoje proizvode izložilo je 70 učesnika.

Riječ je o domaćim proizvođačima, koji na svojim štandovima nude bogat asortiman kako voća i povrća, tako i prerađevina. Izloženo je i začinsko i ukrasno bilje, brojne poslastice, ali i poljoprivredna mehanizacija.

Imamo vrhunske proizvode

Predstavnik izlagača, Šefket Hrustanović, poželio je proizvođačima dobar pazar i prodaju, a kupce pozvao da kupuju domaće proizvode koji su, kako je naveo, po ocjeni mnogih instituta vrhunskog kvaliteta. Istakao je kako ovdašnji proizvodi nimalo ne zaostaju za svjetskim, bilo koje vrste.

Na sajmu učestvuje 70 izlagača

"Naša domovina ima jako plodnu zemlju, još uvijek nezagađenu pesticidima, herbicidima, umjetnim gnojivima, imamo najbolje vode na svijetu - dokazano, relativno čist zrak, ali vjerujte mi jako bolestan narod", rekao je Hrustanović.

Moramo se zapitati zašto je to tako, dodao je , istakavši da je jedan od razloga i uvoz robe sumnjivog kavliteta koja je jako jeftina.

"I onda, oprostite mi na izrazu, nažderemo se i trčimo u apoteke da bi kupili skupe lijekove kako bi vratili ili sačuvali zdravlje, pa zar nije bolje zdravom hranom sačuvati zdravlje", istakao je predstavnik izlagača visočkog sajma.

600 hiljada za poljoprivrednike

Visoko je, prema riječima gradonačelnika Mirze Ganića, lider u proizvodnji mlijeka na području Zeničko-dobojskog kantona, sa oko 6 miliona litara godišnje. Također, lideri su i u plasteničkoj i proizvodnji mesa.

"To govori činjenica koja je mjerljiva i kilogramima i litrima. Podrška poljoprivrednoj proizvodnji je u 2020. iznosila 60 hiljada maraka, a danas iznosi 600 hiljada KM, to svjedoči o činjenici da smo opredijeljeni da podržimo poljoprivrednu proizvodnju i da je razvijamo", poručio je Ganić, istakavši i kako je jasno da se na motici ne može obogatiti, ali kako ljudi pokazuju da se može živjeti i izdržavati porodice.

Izloženi i traktori

Sajam će sutra, 6. oktobra, "spustiti zavjesu" na ovogodišnje izdanje. Ulaz i parking prostor su besplatni za sve posjetioce, pa ako vas put navede u pravcu Visokog, obavezno svratite. Šta se sve nudi na ovoj manifestaciji možete pogledati i u priloženoj fotogaleriji. 


Fotoprilog


Tagovi

Jesen u Visokom Poljoprivredni sajam Domaći proizvodi Šefket Hrustanović Mirza Ganić Izložba traktora


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #Selo
Mali dječak učesnik u prikupljanju sijena hrane za domaće životinje za nadolazeći zimski period.