Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grdačački sajam 2017
  • 29.08.2017. 17:00

Gradačački sajam dokazuje svu raznovrsnost Bosne

Drago Mandić na sajmu je zastupao proizvođače sireva, a "Herba eko" izložila širok asortiman svojih proizvoda.

Foto: Danijela Plavšić
  • 495
  • 60
  • 0

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije, poznatiji kao Sajam šljive u Gradačcu održan je 44 put. Pored brojnih proizvođača voća i povrća, našli su se i dobro poznate kompanije koje proizvode gnojivo, zatim fabrike koje se bave otkupom i preradom voća i povrća, dobro znani distributeri repromaterijala za poljoprivredu, proizvođači pesticida, proizvođači meda, i drugih proizvoda.

Da je Bosna raznovrsna i bogata po mnogo čemu, govore i ova dva primjera. Ono što je meni privuklo pažnju su dva neobična proizvođača, izlagača, jedan sira, a drugi proizvođač ljekovitog bilja.

Sirac i basu vole i u Kini

Drago Mandić ustvari nije proizvođač sira već čovjek koji okuplja i zastupa 40-tak kooperanata iz Bosanskog Petrovca koji proizvode posebnu vrstu mliječnih proizvoda, sirac i basu. U fazi je osnivanja udruženja i mini mljekare sa svojim kooperantima.

Vrste bilja koje dominiraju u ovom kraju, te klima uopšte, utiču da ovo mlijeko ima izuzetne karakteristike, a s tim i sirac i basa. Mandić tvrdi da samo lička basa i basa sa Kavkaza imaju takav ukus i kvalitet kao basa iz Petrovca proizvedena po veoma staroj recepturi.

Izloženi su bili sirevi starosti od dva mjeseca pa do petnaest mjeseci. Oko 10 l mlijeka je potrebno za 1 kg ovog punomasnog blago osoljenog sira, za kojim veliku potražnju imaju Kinezi, ali kojima se nažalost ne može isporučiti željena količina.

Ljekovito bilje "Herba eko" izvoze u Italiju

Drugi izlagač koji je plijenio svojim mnogobrojnim proizvodima je proizvođač ljekovitog bilja, Fahrudin Dino Njemčević koji živi u Sarajevu, a plantaže ljekobilja su u Ključu. Organski-bio proizvodi ovog proizvođača su već prepoznatljivi pod imenom "Herba eko" u kojoj se bave plantažnim uzgojem, preradom, pakovanjem i distribucijom ljekovitog bilja i preparata, čajeva, žitarica, voća i povrća na organski način, što je sve i certificirano od strane certifikacijske kuće OK-BiH.

Plantažno se uzgajaju: nana, matičnjak, heljda, raž, artičoka, krompir, čičoka, šljiva, šipurak, zova, ruža, tikva (hokaido). Pored raznih vrsta čajeva u ponudi ova kuća ima integralna brašna (heljdino, kukuruzno,raženo,pšenično...), tinkure, sok-sirup (nana, ruža, zova, divlji nar), eterično ulje lavande, te jastuke od heljdinih ljuspica. Veliku potražnju za proizvodima "Herba eko" ima Italija.

Foto: Danijela Plavšić


Fotoprilog


Tagovi

Gradčac Sajam Bos. Petrovac Sirac Basa Drago Mandić Fahrudin Njemčević Herba eko Ključ Ljekovito bilje


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.