Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • "Dani jabuke"
  • 12.10.2023. 16:30
  • Bosansko-podrinjski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Goražde

Goražde je kolijevka voćarstva u BiH: Značajne poruke s obale Drine

Sajam ove godine ima bogatu ponudu poljoprivrednih proizvoda, a prisutno je 75 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine

Foto: Semin Hamzić
  • 130
  • 84
  • 0

Na platou Gradske dvorane u Goraždu, svečano je otvorena Privredno kulturna manifestacija "Dani Jabuke 2023", u organizaciji istoimenog udruženja. Ova tradicionalna manifestacija već 19 godina okuplja primarne poljoprivredne proizvođače, prerađivače poljoprivrednih proizvoda, ugostitelje i mnoštvo drugih učesnika iz različitih oblasti vezanih za poljoprivredu.

"Bitno je naglasiti da ovaj sajam ima svoju tradiciju i da se održava svake godine, a jedina pauza je napravljena u godini pandemije Covid-19. Osnovni cilj je promocija voćarstva i Goražda kao voćarskog kraja", ističu iz Organizacionog odbora. 

Značaj domaće proizvodnje

A, upravo su nas nevolje poput Covida, bar djelimično probudile da bismo trebali shvatiti koliko je važna domaća proizvodnja i poljoprivreda, naveo je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, koji je i svečano otvorio ovaj sajam. 

Konaković na otvaranju "Dana jabuke" (Foto: Grad Goražde)

"Nažalost u bilo kojem dijelu poljoprivrede nismo se razvili u dovoljnom obimu da barem sami sebe možemo hraniti, a i danas smo čuli koliko je tu potencijala. Pred nama je jedan važan evropski proces u kojem bismo do kraja ove godine, ja sam u to ubijeđen, optimista sam, trebali značajno iskoračiti prema jedinstvenom tržištu EU, a to tržište će biti posljedica politika koje nisu lagane, koje su kompromisi, koje su teški dijalozi i teške odluke donesene u vladama i parlamentima, ali one nude mogućnost za daljnji razvoj, konkretno danas govorimo o poljoprivredi, ali i drugih grana privrede", kazao je šef bh. diplomatije. 

Time će se, kako je naglasio otvoriti prostor i za male i za velike proizvođače, da iskorače s prostora BiH i plasiraju svoje proizvode u bliže i u daljnje susjedstvo. Iza takvog koncepta, poručio je, snažno mora stajati država BiH, sve njene institucije i federalna i kantonalne vlade. 

Frapantan uvoz

U prvih šest mjeseci ove godine u obimu razmjene u poljoprivredno-prehrambenoj industriji BiH je imala 2,7 milijardi, od čega smo izvezli nepunih 511 miliona, a uvezli jednu frapantnu brojku, a to je dvije milijarde i 200 miliona prozvoda iz poljoprivredno-prehrambenog sektora. Podaci su to, koje je prezentirao Nihad Bajramović generalni sekretar Vanjsko-trgovinske komore, napominjući kako smo ovisni o uvozu. 

Goražde je kolijevka voćarstva u BiH

"Stoga smatramo da je neophodno da s našom vlašću i privrednicima dođemo do najboljih rješenja kako bi podsticali našu poljoprivredu i proizvodnju. Prošle godine smo imali uvoz jabuke u iznosu od 10 miliona i 600 hiljada, a izvezli 7.800.000 tako da u svim segmentima imamo mogućnost da napredujemo i bar da pokrijemo potrebe naših građana odnosno naše države i zato apel da zajedno zaštitimo sebe i uvedemo standarde da nam se ne uvozi sve i svašta i da politike proizvodnje stavimo u prvi plan", rekao je Bajramović.

Kolijevka voćarstva

Goražde je kolijevka voćarstva u BiH, ocjena je dekana Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr Muhameda Brke. Kako je rekao, ove godine se puni 107 godina organizovanog uzgoja jabuke na ovom prostoru.

"Dakle, 1906. godine u Goraždu je napravljen prvi rasadnik voća u BiH, što kazuje da se u to vrijeme znanje širilo s ovih prostora na područje čitave tadašnje države. BPK i Goražde je brend u kontekstu postojećih autohtonih voćnih vrsta, kao i pogodnosti za uzgoj voća, u odnosu na neka druga područja u BiH", naglasio je profesor Brka.

S druge strane, kako je dodao, zabrinjava činjenica da je u ovom kantonu, 3.991 hektar neobrađenog zemljišta koje bi trebalo biti u funkciji proizvodnje hrane.

75 izlagača

Sajam ove godine ima bogatu ponudu poljoprivrednih proizvoda, a prisutno je 75 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine. Kako smo se uvjerili, mogu se naći gotovo sve vrste poljoprivrednih proizvoda, voća, povrća, suhog mesa, meda, džemova, kao i raznih vrsta salata. Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije "Dani jabuke", Mirsad Hubanić, istakao je kako su sretni što su uspjeli trasirati put saradnje među ljudima koji je prevazišao i granice naše države.

"Možemo reći kako su Dani jabuke projekt koji ima i širu društvenu podršku, na čemu smo neizmjerno zahvalni. I ove godine trudili smo se da ova manifestacija bude organizovana na način kojim bi zadovoljili sve kriterije sajamskog okupljanja u kojem bi svako od zainteresovanih, počev od posjetilaca preko izlagača do stručnjaka iz oblasti agrara, može pronaći nešto za sebe", naveo je on. 

Kako ističu iz organizacionog odbora, sajam je pored privrednog, kulturnog i izložbenog sadržaja u ponudu uvrstio i edukativni sadržaj pod nazivom "Kviz znanja", u kojem učestvuju učenici srednjih poljoprivrednih škola iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Također, bit će održano takmičenje srednjih ugostiteljskih škola u pravljenju delicija od jabuke. Posebnu dobrodošlicu gostima i učesnicima poželio je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.


Fotoprilog


Tagovi

Dani jabuke Sajam Poljoprivredna manifestacija Elmedin Konaković Muhamed Brka Nihad Bajramović Mirsad Hubanić


Autor

Semin Hamzić

Više [+]

Dipl. ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u finansijskom sektoru, zaljubljenik u voćarstvo