Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organski proizvodi
  • 20.04.2019. 10:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gornji Vakuf-Uskoplje

Edina Konjić: Od stevije planiramo napraviti koncentrat za zaslađivanje

Već jedanaestu godinu zaredom se u Gornjem Vakufu - Uskoplju održava manifestacija Dani organske proizvodnje. Među izlagačima su se našli i proizvodi firme "Eko Etna" koji se bave uzgojem i proizvodnjom preparata na bazi biljke stevije.

Foto: Naila Čaušević
  • 562
  • 221
  • 1

"Dani organske proizvodnje 2019" u organizaciji Saveza udruženja organskih proizvođača "Organsko FBiH", sajam je koji je održan u srijedu, 17. aprila. U sklopu sajma održano je i predavanje na temu ekonomije ruralnih područja i Zakona o organskoj proizvodnji, čiji predavači su bili prof. dr. Nezir Tanović i Sejad Herceg, predsjednik ovog saveza.

Pomoć proizvođačima u plasiranju organskih proizvoda

"Već 13 godina naš savez nastavlja da širi organsku proizvodnju kroz ovakve manifestacije. Ovu godinu smo posvetili ekonomiji ruralnih područja i Zakonu o organskoj proizvodnji. Građani su prepoznali naše aktivnosti i mi nastavljamo dalje da širimo proizvodnju i obučavamo proizvođače kako na najbolji način savladati proizvodnju te plasirati svoje proizvode. Želim da naglasim da se ova manifestacija svake godine održava uz podršku načelnika općina koje su domaćini manifestacije", kazao je Herceg.

U izložbenom dijelu sajma je učestvovalo desetak proizvođača iz cijele BiH, a među njima su bili Ismet Šahinović, koji se bavi izradom posuđa od drveta, "Eko Etna" domaća radinost iz Zenice, Hadžijin mlin iz Donjeg Vakufa, Bilje i med Kurtović iz Novog Travnika i drugi.

Edina Konjić  je vlasnica obrta "Eko Etna" iz Zenice, koji se bavi uzgojem i preradom začinskog i ljekovitog bilja, a najviše je okrenuta proizvodnji čajeva. Prave čajeve pomiješane sa biljkom stevijom, a do sada su napravili kombinacije stevije sa nanom, kamilicom, majčinom dušicom, matičnjakom i zovom.

Čajevi sa stevijom

"Većina naše proizvodnje je bazirana na steviji, to je biljka koja je 40 puta slađa od šećera, a ne škodi organizmu kao šećer. Prvo smo nabavili 100 sadnica, a sad imamo preko 800 sadnica. Pogodna je za dijabetičare, djecu i trudnice. Podnosi zagrijavanje na  200 stepeni, a da ne mijenja svoja ljekovita svojstva.  2017. je dobila zlatnu medalju za kvalitet na ZEPS-u", kazala je Konjić.

Stevija je višegodišnja biljka poznata i kao "list slatkog meda", škodi joj mraz, pa se ona ošiša do zemlje tokom zime, a ako je jaka zima, onda se unosi u zatvorene prostorije da bi mogla prezimiti.  Njene dobrobiti su da jača imunološki sistem, pomaže u borbi protiv bakterija i mikroba, a djelotvorna je protiv anemije, kandide, dijabetesa, povišenog krvnog pritiska, itd.

Edina kaže da zajedno sa svojom porodicom planira  napraviti koncentrat od ove biljke koji bi bio korišten za zaslađivanje umjesto šećera. Pored proizvodnje čajeva pravi i razne mješavine bilja sa medom, te multivitaminske bombe, sokove, džemove, koji su prirodno zaslađeni, te kreme na bazi stevije.

Svi njeni proizvodi su ispitani i kontrolisani od strane Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, a svi sastojci su organski proizvodi.


Povezana biljna vrsta

Stevija

Stevija

Engleski naziv: Stevia | Latinski naziv: Stevia rebaudiana Bertoni

Stevija je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Najbolje uspijeva u područjima mediteranske (suptropske) i umjereno kontinentalne klime, a u hladnijim... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Dani organske proizvodnje Sejad Herceg "Eko Etna" Zenica Edina Konjić Stevija Čajevi Domaća radinost Organski proizvodi


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.