• Dani drvarske drenjine
  • 16.10.2017. 17:00

Drvarska drenjina - od rakije do mućenog pekmeza

U Drvaru je 16. put održana privredno-turistička manifestacija Dani drvarske drenjine.

Foto: Ranka Vojnović
  • 1.385
  • 251
  • 0

Tradicionalna privredno-turistička manifestacija Dani drvarske drenjine održana je u Drvaru u subotu, 14. oktobra. Domaćini su se potrudili da i ove godine organizuju održavanje ove manifestacije koja je postala prepoznatljiva širom regiona.

Manifestacija ima za cilj da prikaže mogućnosti korištenja drenjine, proizvodnju hrane sa ekološki čistih područja i afirmaciju Drvara i okolnog područja kao turističkih destinacija.

Predstavili i kolače od drenjina

Na ovogodišnjoj manifestaciji okupilo se više od 40 izlagača koji su se predstavili sa mnogobrojnim proizvodima. Na bogatim štandovima mogli su se pronaći proizvodi od drenjine: rakije, likeri sa rakijom ili rumom, sokovi sa i bez šećera, džemovi, marmelade, pekmezi, mućeni pekmez, slatko od drenjina, kolači od drenjina.

Osim mnogobrojnih proizvoda od drenjine u ponudi su bili i drugi proizvodi: razni sirevi, basa, kajmak, proizvodi od šipurka, aronije, šljive, zimnica i mnogi drugi.

Ekološki čista područja

Drvarčani i učesnici manifestacije su posebno ponosni što se sirovine za ove proizvode proizvode na eko način ili se skupljaju za ekološko čistih područja.

Vrijedni čenici osnovne i srednje škole iz Drvara su se predstavili sa svojim proizvodima od drenjine. Prodajom ovih proizvoda sakupljali su priloge kako bi obezbjedili novac za odlazak na ekskurziju svojim drugarima čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate troškove. Za svoj trud i proizvode dobili su i nagrade na ovogodišnjoj manifestaciji.

Porodica Grubor je osvojila nagradu za najbolje uređen štand.

Foto: Ranka Vojnović


Fotoprilog


Tagovi

Dani drvarske drenjine Drenjina Drvar


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.