Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slatinska traktorijadi
  • 13.05.2024. 09:00

Domaćin Lazar dotjerao traktor stariji od sebe, Malbašić mijenja točak za 40 sekundi

Više od stotinu traktora pojavilo se na "Slatinskoj traktorijadi". Svojevrsna prezentacija ljubimaca i prilika da se domaćini pohvale.

Foto: Slobodan Živanić
  • 439
  • 55
  • 0

Traktorijada u Slatini kod Šamca opravdala je i ove godine sva očekivanja i na jednom mjestu okupila oko 100 novih i starih traktora. Najstariji "gost" na ovogodišnjoj "Slatinskoj traktorijadi" bio je Massey Ferguson u vlasništvu Lazara Đekića, poljoprivrednog proizvođača iz Donje Slatine.

"Traktor je uvezen sedamdesetih godina iz Njemačke i od tada je u pogonu. Meni su 54 godine, a on je stariji od mene godinu dana. Zajedno smo od moje 16 godine", kaže Đekić.

Pošteđen teških poslova

Ferguson je i dalje u pogonu, ali zadnjih godina koristi ga za neke lakše radove u polju.

Traktor stariji od vlasnika

"Ne vozim ga više u polje da radim neke teške poslove. Sada se to svodi na prskanje, bez nekog teškog tereta na njega. Ipak, nije ga lako danas više ni održavati u pogonu, pa sam zato umanjio",ističe ovaj poljoprivrednik.

Traktoristi pokazali spretnost

Tročlana ekipa iz Brčkog, osvojila je prvo mjesto u vuči traktora sa vremenom 10,18 sekundi, dok je Goran Malbašić iz Lijevče Polja bio najspretniji u skidanju i montiranju traktorskog točka.

Malbašić je sam skinuo i ponovo namonitirao traktorski točak za samo 40 sekundi.

Izložene i nove mašine

Organizator ove manifestacije na kojoj su tamičenja održana u četiri discipline, bilo je Udruženje "Slatinsko vrelo" iz Donje Slatine.

"Nama je od početka bio da bio da privučemo ljude u Posavinu. S početka je to bio samo takmičarski dio, a sada polako ovo postaje i sajamska manifestacija. Želimo da se povežemo i nastavimo saradnju", rekao je predsjednik Udruženja Živko Ilić.

Da postane sajamska manifestacija

U Šamacu su stigli izlagači sa traktorima iz cijele Bosne i Hercegovine i Srbije, a podršku su dobili i od ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Save Minića, koji je dao  podršku da ova manifestacija postane i sajamska, jer iz godine u godinu okuplja dosta posjetilaca.

"Ova traktorijada dobija danas i međunarodni karakter i svaka manifestacija kada je u pitanju poljorivredna proizvodnja dovodi do toga da resorno ministarstvo može uvidjeti šta je to što je najpotrebnije našem proizvođačima i šta je to što možemo u podsticajnim mjerama, koje su 180 miliona KM, pomoći u proizvodnji. Nadam se da ćemo sljedeće godine ovdje imati sajam i značajnu podršku Vlade i Ministarstva da Šamac polako postane centar poljoprivrednih dešavanja", rekao je Minić.

Traktoristi stigli iz cijele BiH, ali i iz Srbije

On je dodao da je resorno ministarstvo u protekle četiri godine direktnim podsticajima isplatilo 15 miliona KM i subvencionisano 140 traktora, te najavio da će Vlada u junu raspisati još jedan javni poziv kada su u pitanju radne mašine proizvođača "Belarus".

Podršku manifestaciji dala je i opština Šamac, a načelnik Đorđe Milićević je kazao da nije bilo entuzijasta iz ove mjesne zajednice - traktorijada ne bi bila tradicionalna.

"Sve veći broj je izlagača, ali i posjetilaca. Doalze ljudi iz Krajine, Semberije, Posavine i iz cijele Republike Srpske, kao i iz Srbije, što govori da ljudi, uz podršku opštine, u jednoj mjesnoj zajednici mogu organizovati ne samo traktorijadu takmičarskog, nego i sajamskog karaktera", kazao je Milićević.


Fotoprilog


Tagovi

Traktorijada Slatinska traktorijada Lazar đekić Goran Malbašić Savo Minić Dorđe Milićević Traktoristi Takmičenje


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Prema svibanjskom izdanju biltena JRC MARS o praćenju usjeva u Europi, vremenski uvjeti tijekom promatranog razdoblja od 1. travnja do 18. svibnja bili su obilježeni velikim prostornim i vremenskim kontrastima, s različitim utjecajima na us... Više [+]