Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 6. bugojanski božićni sajam
  • 25.12.2018. 08:00

Dario Šormaz: Blizina skijališta Adria Ski na Kupresu mi omogućava da svoje proizvode prodam na kućnom pragu

Šesti božićni sajam u Bugojnu okuplja izlagače iz cijele Bosne i Hercegovine. Izložbeni prostor je nešto skučeniji nego prethodnih godina, ali su se organizatori potrudili da bude jednako raznovrstan.

  • 590
  • 150
  • 1

U petak, 21.12.2018. godine u Bugojnu je u organizaciji Matice Hrvatske ogranak Bugojno otvoren Šesti bugojanski božićni sajam. Ova manifestacija je prerasla u tradicionalno okupljanje građana Bugojna i okolnih gradova u vrijeme Božičnih praznika. Za razliku od prethodnih godina, ove godine je zbog finansijskih sredstava izložbeni program malo skromniji, ali ništa manje raznovrstan i kvalitetan nego ranije. U deset sajamskih kućica se smjestilo mnogo ručnih i unikatnih radova, pčelinjih proizvoda, prirodnih i alkoholnih napitaka, do neizostavnih palačinki, kobasica i božićnih kolačića.

Dario Šormaz u Bugojnu već ima svoje stalne mušterije

Dario Šormaz, vlasnik obrta "Dvije pčelice" iz Kupresa na ovaj sajam dolazi već šestu godinu, a već deset godina se bavi pčelarstvom. Počeo je od jedne košnice, koju je dobio od kolege Benjamina Ombašića iz Zenice, a dosad je pčelinjak proširio na 60 košnica. Svoje pčele seli na ispašu u razne krajeve Bosne i Hercegovine. Proizvodi sve vrste medova, pelud, propolis, i ostale proizvode od pčela.

"Mi dolazimo već šestu godinu na ovaj sajam, već smo emocionalno vezani sa ekipom, u Bugojno dolazim i petkom na pijacu, pa imam i svoje mušterije, tako da ide i prodaja", kaže Šormaz.

Osim na pijaci, svoje proizvode izlaže i na sajmovima u bližem okruženju. Također, živi u zimi turističkom gradiću Kupresu, u blizini skijališta Adria Ski, pa se trudi da iskoristi i tu prednost.

"Na Kupresu, imamo skijalište Adria Ski, iza kuće smo preuredili garažu i napravili izložbeno-prodajni prostor, na taj način većinu proizvoda prodam na kućnom pragu", objašnjava nam Dario.

Smatra da se u našoj državi nije lahko baviti poljoprivredom, ali da će ustrajati dok god bude uspijevao da svojim radom izdržava svoju šesteročlanu porodicu.

Traže tržište za svoj sok od jabuke i rakije

Da ovaj sajam okuplja izlagače iz cijele Bosne i Hercegovine dokazuju i predstavnici firme "Zorg-in" iz Kornice, u blizini Bosanskog Šamca.

"Proizvodimo prirodni sok od jabuke, bez konzervansa i umjetnih dodataka, te rakiju i likere od jabuke. Imamo svoj voćnjak  jabuka od 11 hektara, te manje voćnjake šljiva. U biti, svi naši proizvodi su bazirani na jabuci", rekao nam je Goran Savičić, predstavnik ove firme.

Savičić ističe da je "Zorg-in" firma, koja je tek u procesu uspona, da sigurnim korakom koračaju polahko, ali naprijed. Još uvijek nemaju vlastito tržište, te njihove proizvode možete naći samo na sajmovima i narudžbom preko firme. Tek odnedavno su počeli da obilaze i sajmove po gradovima širom Bosne i Hercegovine.

"Proizvodnja koju smo dosad ostvarili nije dovoljna za šire tržište. Mi tek stvaramo poslovne prilike i namjeravamo širiti polako i proizvodnju i tržište. Nadamo se da ćemo tu budućnosti postati prepoznatljiv brend na tržištu."

Tri sestre izrađuju kolačiće i božićne ukrase

Da zaslade i ovaj sajam, tu su tri sestre iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja, koje su nezaposlenost odlučile riješiti kreativnošću. Dvije sestre, Davorka Dilber i Ivana Subašić se bave proizvodnjom torti i kolača po narudžbi, te su za ovu priliku pripremile božićne sitne kolačiće za prodaju. Njihova treća sestra, 29- godišnja Marija Jurleta se pak odlučila za prodaju unikatnih radova, unikatnih boca sa motivima, te božičnih ukrasa koje sama izrađuje.

"Imala sam kozmetički salon, u kome sam radila make-up i druge kozmetičke tretmane, ali s obzirom da živim u malom gradiću, taj posao nije bio uspješan. Odlučila sam se za izradu unikatnih predmeta, boca i čaša sa motivima, te božičnih ukrasa", ispričala nam je Marija. Ovo je prvi sajam koji je ovaj trio posjetio u svojstvu izlagača, ali tu ne planiraju stati. 


Fotoprilog


Tagovi

Bugojanski božični sajam Dario Šormaz Dvije pčelice "Zorg-in" Kornica Goran Savičić Marija Jurleta Gornji Vakuf- Uskoplje Božični ukrasi


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.