Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani masline
  • 27.04.2023. 10:30
  • Zadar

Dani masline u Zadru: Sva ulja ocijenjena, čekaju se marendin i žgvacet

Od 243 uzorka maslinovih ulja pristiglih iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Crne Gore te po prvi put iz Španije, čak 174 ili 94 posto ocijenjena su kao ekstra djevičanska. Niti jedno nije u kategoriji lampante, kaže Benito Pucar

Foto: Dani masline
  • 364
  • 23
  • 0

Sve je spremno za 25. jubilarno izdanje međunarodnih Dana Masline 2023., koje će se odvijati u petak i subotu 28. i 29. aprila u Zadru i na Pašmanu u Hrvatskoj.

"Dovršili smo ocjenjivanje ulja", kaže Filip Erceg, voditelj profesionalnog panela Zadarskog zavoda za javno zdravstvo. Na ovogodišnje Dane masline prispjela su ukupno 243 uzorka ulja iz svih sedam jadranskih županija te iz njima susjednih zemalja Slovenije, BiH i Crne Gore. Po prvi put na neku od hrvatskih manifestacija pristiglo je i ulje iz Španije, otkriva Benito Pucar, predsjednik organizacijskog odbora Dana masline.

Pucar ističe kako je kvaliteta ulja iz godine u godinu sve bolja, što potvrđuju i ovogodišnji rezultati. Od 243 maslinova ulja njih čak 174 ili 94 posto ocjenjena su kao ekstra djevičanska, 15 je djevičanskih (6 posto), a niti jedno ulje nije u kategoriji ulja lampante koja nisu za ljudsku upotrebu.

Dodjela godišnjih priznanja 

Dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu u kategorijama otvorenih ulja i pakovina zakazana je za petak 28. aprila s početkom u 18 sati u Studentskoj menzi Novi kampus – dnevni boravak u ulici Put Stanova u Zadru.

Dodjeli priznanja prethodit će svečano otvaranje Dana masline u Gradskoj loži na Narodnom trgu s početkom u 11 sati. U sklopu svečanosti bit će dodijeljena godišnja priznanja koji su ih zaslužili svojim radom i djelovanjem na području maslinarstva i uljarstva. Priznanje “Stanko Ožanić” za naučni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu bit će urućeno prof. dr. sc. Ivi Miljkoviću, doajenu hrvatskog voćarstva. Priznanja Uzorni maslinar Zadarske županije zaslužili su Dario Discordia iz Zadra i Željko Dešpoja iz Dobropoljane na Pašmanu.

Dobitnik priznanja Maslinarsko srce  je Ante Lućić, popularni Kum Ante iz Suhovara. Maslinarska nada je 16-godišnji Marin Paić iz Zadra. Priznanje Zlatno maslinarsko pero dobiva Martin Vuković, urednik emisije za selo i poljoprivredu Hrvatskog radija.

Povodom jubilarne 25. Međunarodne manifestacije Dani Masline predsjednik Organizacijskog odbora Benito Pucar dodijelit će i posebna priznanja Nedjeljku Jusupu, Marijanu Tomcu, Renatu Kraljevu, Aniti Peraić i Filipu Ercegu koji su  svih ovih godina pomagali pri organizaciji ove sve cijenjenije maslinarske manifestacije.

Humanitarni karakter manifestacije

Kako je istaknuto na konferenciji za medije, osim natjecateljskog, Dani masline imaju i edukativni te humanitarni karakter. Pogramom su predviđeni stručni skupovi na kojima će eminentni stručnjaci prezentirati najnovija agrotehnička dostignuća u maslinarstvu i uljarstvu. Humanitarni program manifestacije, odvijat će se kao i prethodnih godina u sklopu popularnog Maslinarskog marendina na Narodnom trgu u petak od 10 do 12 sati. Za tu prigodu zadarski masterchef Renato Kraljev i njegovi učenici iz Hotelijersko-turističko ugostiteljske škole pripremaju tradicionalno varivo "iz liburnskih vremena“ od leće, slanutka i orza.

Konzumenti tog tradicionalnog jela uz sve bolja ravnokotarska vina daju dobrovoljne novčane priloge namijenjene kupnji popratnih instrumenata za dijagnostiku i terapiju onkoloških bolesnika Opće bolnice Zadar. Ulje preostalo nakon ocjenjivanja i vođenih degustacija donirat će se štićenicima Centra za rehabilitaciju iz Sv. Filipa i Jakova.

Drugog dana manifestacije praktični dio nastave odvijat će se u maslinicima na otoku Pašmanu. Sudionici će imati prigodu pratiti i međunarodno gastro natjecanje Žgvacet 2023, te uživati u najboljim jelima od mlade janjetine s bižima uz sve bolja vina iz Ravnih kotara. 

U Zadru i na Pašmanu u planu su i vođene degustacije maslinovih ulja s ciljem da potrošači nauče razlikovati dobro od lošeg.

Događanja na jubilarnim 25. Danima masline kao u priči, a organizatori iz  Udruge prehrambenih tehnologa i nutricionista Zadarske županije najavljuju još i iznenađenja koja će posjetitelji saznati na samoj manifestaciji 28. i 29. aprila u Zadru i u Pašmanu na istoimenom otoku. 

Cjelovit program Dana masline, pogledajte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Dani masline Zadar Pašman Maslinarski marendin Laureati Žgvacet


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."