Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival mesa
  • 27.05.2024. 09:00
  • Dobojska regija, Republika Srpska, Doboj

Cijeli Ozren mirisao na meso ispod sača, "tajni" hercegovački dodatak riješio pobjednika

Ozrenski festival mesa okupio je i više od 100 takmičarskih ekipa i više od 60 izlagača. Osim u pripremi sača, takmičenje je organizovano i u brzom ispijanju piva, ali i u jedenju ekstremno ljute kobasice.

Foto: Slobodan Živanić
  • 497
  • 54
  • 0

Prvi ozrenski festival mesa u Tekućici na Ozrenu, nadomak Doboja, održan proteklog vikenda, opravdao je sva očekivanja. Više od 100 ekipa takmičilo se u pripremi jela ispod sača. Prema riječima takmičara, za dobar sač ključan je kvalitet mesa, povrće i začini, od kojih neke i ne otkrivaju.

Najbolji sač pripremila je ekipa pod nazivom "Apotekarke i pacijenti", a kako je kazala članica ekipe, Zvjezdana Ivanović, za svoj specijalitet su koristile i poseban sastojak, hercegovački bijeli luk saransak.

Najboljim ekipama novčane nagrade

Dejan Urumović iz Lovačke sekcije Tekućica, nije otkrivao puno detalja, ali u njihovom saču se našlo više vrsta divljači, što kako je rekao daje poseban ukus. Ono što je sigurno, na Ozrenu se dobro jelo, te žiriju nije bilo lako.

"Prilikom ocjenjivanja gledali smo izgled, prilog kakav je, kao i kvalitet mesa. Svako to radi na skoro sličan način, nijanse su presudile", kazao je član žirija Blažen Milaković.

Osim u pripremi sača, takmičenje je organizovano u brzom ispijanju piva, ali i u jedenju ekstremno ljute kobasice.

Brojni izlagači

Ozrenski festival mesa okupio je i više od 60 izlagača, mesa, sireva, rakija, meda i pčelinjih proizvoda, ali i raznih vrsta voćnih rakija. Izlagači su stigli iz cijele Bosne i Hercegovine, ali bez suhomesnatih proizvoda nije moglo.

"Radimo na tradicionalan, stari način i to je naš recept dugogodišnji. U ponudi imamo suhomesnate proizvode i ovčije meso", kazala je Amra Babić iz Visokog.

Izloženi brojni proizvodi

Na sajmu je bila i Dušanka Demir iz Drvara, koja se predstavila sa proizvodima od drenjine. "Radimo rakiju, likere, džemove, naš tradicionalni pekmez, jedini nekuvani, mućeni u svijetu. To je pekmez koji se muti sa šećerom, ima određen broj sati i način pasiranja i kako se proizvodi. Konzervans mu je šećer, zadrži taj svoj vitamin", istakla je Dušanka.

Proizvode od kozijeg sira, izložila je porodica Nedić, koja na svom imanju u Sižju drži koze.

"U ponudi imamo dimljeni sir, polutvrdi sir, sireve sa začinima raznim začinima, imamo u maslinovom ulju sir. U širokom asortimanu imamo i koziju mast, prijeki lijek za broni i upalu pluća", ističe Bogana Nedić.

Nedići predstavili svoje sireve

Pod Ozrenom svoje mjesto našao je i pčelar Bogdan Vuković iz Brčkog, koji ima više od 500 košnica i preko pet decenija je u pčelarstvu.


Fotoprilog


Tagovi

Festival mesa Ozren Prvi festival Priprema sača Kvalitet mesa Bogdan Vuković Dušanka Demir Bogana Nedić Amra Babić Blažen Milaković Dejan Urumović Zvjezdana Ivanović


Autor

Slobodan Živanić

Više [+]

Dugogodišnji novinar i TV voditelj iz Dervente. Uređivao je i vodio emisiju o poljoprivredi na jednoj lokalnoj televiziji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Visoko (BiH), selo Lužnica -Resort u prirodi nastao na inspiraciji umjetničkim djelom Vincenta Van Gogha "Zvjezdana noć" - Resort koji se prostire na 70 hektara sa brojnim sadržajima kao što je brand hotel, kamping, glamping te piknik i eve... Više [+]