• Gru
  • 24.08.2020. 18:00
  • Berlin, Njemačka

Berlinska Međunarodna Zelena nedjelja iduće godine bez posjetilaca

Međunarodna zelena nedjelja 2021. održati će se samo kao industrijsko okupljanje. Javni događaj, tj. najveći poljoprivredni i prehrambeni sajam, neće se održati.

Foto: Facebook/Grüne Woche
  • 38
  • 8
  • 0

Stočne izložbe, mehanizacija svih vrsta, veliki broj štandova sa kulinarskim i drugim specijalitetima iz cijelog svijeta, seminari, poslovni susreti i desetine hiljada posjetilaca svake godine, pokazatelj su uspješnosti najvećeg međunarodnog događanja u području poljoprivrede - internacionalnog sajma Zelena nedjelja, koji se svake godine održava u Berlinu. 

Ipak, na 86. izdanju koje bi se trebalo održati u januaru 2021. godine, sve će biti drugačije jer će se zbog pandemije i mjera opreza odvijati bez publike, najavili su iz Messe Berlin.

"Nemoguće je održati tako veliki sajam u trenutnoj situaciji, uz poštovanje potrebnih zahtjeva na daljinu i higijenskih pravila. U konsultaciji sa partnerima prilagodili smo koncept. Međunarodna zelena nedjelja ove godine održati će se samo kao okupljanje privrednika iz ovog sektora. Javni događaj, tj. najveći poljoprivredni i prehrambeni sajam, neće se održati", poručio je dr. sc. Christian Göke, predsjednik Uprave.

Ove godine rekordan broj posjetilaca

Podsjećamo, na ovogodišnjoj Zelenoj nedjelji, partner je bila susjedna Hrvatska koja je učestvovala sa 50 svojih izlagača. Tamošnje firme i porodična poljoprivredna gazdinstva predstavili su svoje proizvode pred više od 400.000 posjetilaca koji su na sajmu potrošili više od 52 miliona eura, a neki su dogovorili i nove poslove te širenja na druga tržišta.

Inače, na jubilarnom 85. sajmu bilo je više od 1800 izlagača iz 72 zemlje svijeta koji su predstavili čak 100.000 proizvoda na impozantnih 118.200 m2. 

Koncept i specifične teme za 86. izdanje trenutno se razvijaju zajedno sa partnerima, Njemačkim udruženjem poljoprivrednika (DBV) i Savezom njemačke prehrambene industrije (BVE) kao i sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede. Uz to, Messe Berlin radi na sigurnosti i higijenskim mjerama zajedno sa zdravstvenim tijelima, poručuju organizatori. 


Tagovi

Zelena nedjelja Sajam Berlin Posjetioci Izlagači Bez publike


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.