Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival hrane
  • 06.10.2018. 09:30

Amresa Pirija: Hvala svima do neba, kupili ste skoro sve sto sam napravila! Dođite nam sutra kuhat ćemo cijelu noć!

Rekordan broj učesnika, njih 106, odlična organizacija i lijep sunčan dan pored Neretve izmamili su veliki broj posjetitelja na 9. Food Festu u Konjicu. Štand Amrese Pirije proglašen je najboljim.

Foto: Adi Pašalić
  • 1.689
  • 133
  • 0

Mjesto gdje se spaja Bosna sa Hercegovinom, Konjic, idealno mjesto i za spoj različitih bosanskohercegovačkih jela, delicija i poslastica, ali i mjesto gdje su se prezentovale i nacionalne kuhinje okolnih zemalja. Rekordan broj učesnika, njih 106, odlična organizacija i lijep sunčan dan pored Neretve izmamili su veliki broj posjetitelja. Čista desetka za Općinu Konjic, Savez poljoprivrednih udruženja Konjic, Gestroid centar Sarajevo i agenciju “Prvi korak” na odličnoj organizaciji i gostoprinstvu.

Kuharski timovi iz susjednih zemalja

Međunarodni karakter festivalu dale su i kuharske ekipe iz Srbije, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske u takmičenju pripremanja nacionalnih jela. Promocija zdrave domaće hrane, domaćeg poljoprivrednika i domaćih proizvoda kroz spremanje različitih slatkih i slanih jela je i osnova festivala, podizanje svijesti o domaćoj proizvodnji i onim starim, pomalo i zaboravljenim jelima. Na tradicionalnu slatku poslasticu četeniju podsjetile su i žene iz udruženja "Zlatne ruke moštranke"  pripremajući ovu poslasticu, čime su, kako kažu, otvorile sezonu pripreme četenije koja se obično sprema u zimskim danima. Riblji dalmatinski specijaliteti kuharskog tima iz Splita, mesne delicije iz Vrnjačke Banje, i druga specifična nacionalna jela iz Slovenije, Makedonije i BiH upotpunili su mirisima i okusima cjelokupan izlagački prostor Food Festa Konjic.

Proglašenje najboljih

Za svakog po nešto, zaista izložbeni prostori su bili ispunjeni voćem, povrćem, prerađevinama, medom, čajevima, raznoraznim sirevima od hercegovačkih iz mješine do svježih i suhih sa planinskih visoravni Vlašića, domaćim jelima i poslasticama. U svom tom šarenilu, teško je bilo odlučiti se čiji štand je najljepše uređen.

"Prvo mjesto Food fest 2018, šta reći ? Plačem, ne vjerujem, preumorna, sretna, ponosna ma sve to osjećam... Hvala vam dragi moji prijatelji, hvala vam organizatori, veliko hvala svima do neba kupili ste skoro sve sto sam napravila. Dođite nam sutra kuhat ćemo cijelu noć", bila je ovo prva reakcija Amrese Pirije nakon proglašenja za 1. mjesto za najljepše uređeni štand festivala. Mnogo emocije i pozitivne energije, hrana i festival znak da je to dobitna kombinacija uz vrhunskog kuhara, TV voditelja i promotora domaće, tradicionalne hrane i modernih specijaliteta Vjeke Kramera koji je ovaj put bio iza kamere, pri snimanju i ocjenjivanju specijaliteta.

Festival raste iz godine u godinu

"Iz godinu u godinu festival raste i svaki put imamo sve više izlagača, posebno raduje interesovanje raznih Udruženja, porastom učesnika i interes za festival je veći, evo ove godine imamo rekord 106. izlagača", kaže Lana Begtašević Velagić ispred Općine Konjic koordinatora organizacije festivala. SC Partizanovo, mjesto održavanja festivala je bilo puno gostiju, koji su osim izložbeno prodajnog prostora mogli uživati u ljepoti hercegovačkog kamena, čistoći Neretve i gostoprinstvu konjičana, što svakako ostavlja utisak ponovnog susreta i dogodine.


Fotoprilog


Tagovi

Festival hrane Nacionalna kuhinja Konjic Domaći proizvodi Food fest Amresa Pirija


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]