Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajamska manifestacija
  • 06.09.2018. 09:30

10. Dani pčelarstva, voćarstva i našeg sela u Novom Gradu

U Novom Gradu su održani 10. Dani pčelarstva, voćarstva i našeg sela. Izlagači su iz Novog Grada i regiona. Učestvovali su brojni pčelari, voćari, povrtari, udruženja i zadruge.

Foto: Ranka Vojnović
  • 280
  • 22
  • 0

U Novom Gradu je jučer otvorena sajamska manifestacija 10. Dani pčelarstva, voćarstva i našeg sela. Tokom dva dana trajanja sajma brojni izlagači sa područja Novog Grada, ali i regiona, izložili su svoje poljoprivredne proizvode, prerađevine i rukotvorine. Podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje i prerade bio je glavni cilj ovogodišnjeg sajma.

Među izlagačima su brojni pčelari, proizvođači pčelarske opreme, voćari, povrtari, uzgajivači ljekovitog bilja, proizvođači sira, udruženja, zadruge i drugi.

Novogradski sajam je otvorio načelnik opštine Miroslav Drljača, a članice KUD-a Una su pjesmom uljepšale svečanost otvaranja.

Mira Kolundžija, osim plodovima, obogatila štand likerima i rakijama

Plodove sa svoje plantaže i voćne prerađevine je predstavila i Mira Kolundžija, iz Velike Žuljevice kod Novog Grada, čija porodica uzgaja jabuke, šljive, kruške, orahe i aroniju. Osim voćnih plodova njen štand je obogaćen ponudom voćnih likera, rakijama travaricama i drugim voćnim prerađevinama.

vdf
Među izlagačima su brojni pčelari i proizvođači pčelarske opreme

Bursać Zoran iz Novog Grada se predstavio pčelarskom opremom koju izrađuje. Ručno tkane pčelarske košulje i druga oprema zainteresovale su brojne profesionalne, ali i amaterske pčelare.

Novitet na sajmu su žene koje se bave preradom mlijeka i proizvodnjom sira i drugih mliječnih proizvoda. Opština Novi Grad je omogućila ovim ženama da kroz projekat mini sirana dobiju neophodnu opremu da unaprijede svoju proizvodnju.

Porodica Bundalo se na ovogodišnjem sajmu predstavila sirevima koje proizvodi. Na svom imanju imaju devet muznih krava, a mlijeko otkupljuju i od kooperantica iz susjednih sela. Mladi krajiški sir, kajmak i drugi proizvodi su zahvaljujući kvalitetu pronašli put do kupaca.

Iz Gradiške je u Novi Grad došla porodica Gagić koja već tradicionalno učestvuje u ovoj manifestaciji. Predstavili su se sa pčelinjim proizvodima, ali i prirodno izrađenim sapunima i kremama.

fv
Iz Gradiške je u Novi Grad došla porodica Gagić

Branislav Kolundžija imao rekordan urod aronije

Jedini sertifikovani organski proizvođač aronije na ovom području, Branislav Kolundžija, se predstavio sa sokom od aronije. Na njegovoj plantaži je zasađeno 7.000 sadnica aronije, a ove godine je imao rekordan urod.

Sajamska manifestacija održat će se još i danas, svakako vrijedi posjetiti, a više fotografija sa današnjeg dana pogledajte u galeriji ispod teksta.


Fotoprilog


Tagovi

Novi Grad Sajam Pčelari Povrtari Sir Mlijeko Likeri Rakije


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]