Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka katastrofa?
  • 05.12.2022. 17:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Kakanj

Šta je izazvalo veliki pomor ribe u Kaknju?

Iz JP Vodokom Kakanj kazali su kako je voda za piće ispravna te da nema naznaka o njenom zagađenju iz gradskog vodovodnog sistema.

Foto: Eko Akcija
  • 629
  • 70
  • 0

Veliki pomor ribe zabilježen je na području općine Kakanj u rijeci Trstionica. Kakos u objavili aktivisti NGG "Park prirode Trstionica i Boriva" u vodi su primijećene i uginule žabe te drugi organizmi.

Iz JP Vodokom Kakanj kazali su kako je voda za piće ispravna te da nema naznaka o njenom zagađenju iz gradskog vodovodnog sistema.

"Na određenim lokacijama u koritu rijeka utvrđena je izvjesna količina uginule ribe sitnog rasta. Uzeti su uzorci na lokacijama uginuća ribe, bit će obaviještena kantonalna i federalna inspekcija", naveli su iz ovog preduzeća uz napomenu da su naređene dodatne istražne radnje.

Iz Eko Akcije, su na osnovu pregleda terena, saopćili da su riba i ostali organizmi uginuli prije najmanje dva dana.

"Voda u Kopljarima i izletištu Bukovica je ispravna, nema novih vidljivih uginulih organizama, uginuli organizmi su vidljivi tek ispod pumpne stanice Vodokom Kakanj, u Kraljevoj Sutjesci u toku uređenje korita rijeke, bez obzira na to što je u toku mrijest", naveli su.

Na svom Facebook profilu kazali su kako su to njihova zapažanja te da ostavljaju da nadležni organi utvrde stvarno stanje.

Kakanjski aktivisti su za subotu, 10. decembra ispred zgrade gradske Pošte najavili organizaciju Info štanda na kome će izraziti svoje nezadovoljstvo zbog pomora ribe u rječici Trstionici i ponovo ukazati na širu opasnost od zagađenja vode, kojom se snadbijevaju i njihovi sugrađani. 


Tagovi

Pomor ribe Kakanj Trstionica Rijeka Voda za piće


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.