Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jednogodišnje istraživanje
  • 04.02.2022. 12:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Spreča ostaje bez ribe - nekada rijeka s najviše vrsta

Nebriga o rijekama i okruženju dovela je do znatnog smanjenja pojedinih vrsta ribe, što je jedan od najboljih pokazatelja stanja kvalitete vode

Foto: Depositphotos/LEXXIZM
  • 249
  • 79
  • 0

Nekada rijeka s najviše vrsta i količine ribe, danas je jedna od najzagađenijih u Bosni i Hercegovini. Riječ je o Spreči, čiji je cijeli hidrosistem, zbog različitih vrsta zagađenja, ozbiljno ugrožen.

Pokazalo je to jednogodišnje istraživanje čiji su rezultati prezentirani na naučnoj konferenciji “Ekološka valorizacija biodiverziteta faune vodenih ekosistema sliva rijeke Spreče”.

Poražavajući rezultati

U ovoj najvećoj tekućici u Tuzlanskom kantonu, biodivrezitet, posebno kada je riječ o makroinvertebratama opada u odnosu na prethodna istraživanja. Nebriga o rijekama i okruženju dovela je do znatnog smanjenja pojedinih vrsta ribe, što je jedan od najboljih pokazatelja stanja kvalitete vode.

Šta je sa smuđem iz jezera Modrac - smije li se konzumirati ili ne?

"U rijeci Spreči egzistiralo je preko 40 vrsta riba, što je bilo jedinstveno za Evropu, danas je to nekih 16 vrsta i to su zbilja poražavajući rezultati. Ribe koje su opstale imaju najšire valence za niz ekoloških faktora, odnosno imaju visok stepen tolerancije na visok intenzitet zagađenja", rekao je Avdul Adrović, profesor s Odsjeka biologije na Prirodno-matematičkom fakultetu Tuzla, koji je istraživao je ribe u ovoj rijeci.

Niko nije odgovarao

Na veliko zagađenje vode i smanjenog kvaliteta živog svijeta u Spreči dovele su industrijske i komunalne otpadne vode, a veliki utjecaj imalo je i pregrađivanje rijeke radi formiranja akumulacije Modrac.

"Često imamo ekološke incidente na rijeci Spreči, ja nisam čuo da je ikada iko odgovarao, iako je pomor riba evidentan", kaže Isat Skenderović, profesor na PMF Univerziteta u Tuzli.

Svim relevantnim institucijama bit će upućen apel za spas ove rijeke. Poduzimanje mjera je jedan od narednih koraka, a Skenderović ističe da je, pored ostalog, neophodno i da obrazovni sistem u svojim programima educira učenike, a nevladine organizacije stanovnike.


Tagovi

Riba Ribolov Spreča Tuzla Avdul Adrović Isat Skenderović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Uzivo smo na Danima organske proizvodnje u Donjem Vakufu! #live

p.s. uskoro članak