Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povećati premije
  • 22.02.2022. 11:00

Proizvođači i prerađivači ribe u RS traže veću podršku za uzgoj

Da bi se održala postojeća, ali i povećala proizvodnja ribe za koju RS ima enormne potencijale, potrebno je da se kroz redovne poticajne mjere iznađe način i još značajnije podrži, prvenstveno primarna proizvodnja ribe

Foto: Depositphotos/phb.cz
  • 88
  • 30
  • 0

Grupacija proizvođača i prerađivača ribe, koja djeluje u okviru Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore RS, razmatrala je aktuelno stanje u oblasti proizvodnje i plasmana ribe.

S tim u vezi, poticajne mjere Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS su ocijenjene kao vrlo značajne u vidu podrške za kapitalne investicije za adaptaciju, izgradnju i opremanje ribogojilišta, kao i za poticajna sredstva za investiranje u preradu proizvoda za nabavku proizvodno-tehnološke opreme.

Članovi Grupacije pozdravili su i novu poticajnu mjeru, definiranu kao premija za otkup i preradu konzumne ribe koja je proizvedena kod domaćih primarnih poljoprivrednih proizvođača.

Endemska vrsta mekousne pastrmke ugrožena izgradnjom Koridora 5c?

Istakli su da je njen značaj iskazan upravo u tome da se povezuju i sarađuju primarni proizvođači s domaćom prerađivačko-prehrambenom industrijom.

"Međutim, da bi se održala postojeća, ali i povećala proizvodnja ribe za koju RS ima enormne potencijale, potrebno je da se kroz redovne poticajne mjere iznađe način i još značajnije podrži, prvenstveno primarna proizvodnja ribe. To se može ostvariti povećanjem premije po kilogramu za uzgoj konzumne ribe salmonide i ciprinide, onoliko koliko je to realno moguće da bi se revitalizirala ova vrlo značajna poljoprivredna proizvodnja", zaključili su proizvođači.

Sjednica je održana u Banjoj Luci, u prostorijama privrednog društva „Ribnjak Janj – Tropic ribarstvo“.


Tagovi

Riba Uzgoj Prerada ribe Grupacija proizvođača i prerađivača ribe Privredna komora RS


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]