Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rijeka Buna
  • 22.06.2017. 18:00

Mekousna pastrmka kao brend BiH ribarstva

Jedno od najvećih izvorišta endemske vrste ribe - mekousne pastrmke je rijeka Buna, a ribarstvo bi moglo biti jedno od osnovnih razvojnih animalnih proizvodnji u BiH.

Foto: Bigstock/PhotographyTTL
  • 1.113
  • 45
  • 0

Za rijeku Bunu se smatra da je jedno od najvećih izvorišta endemske vrste ribe - mekousne pastrmke u Evropi. Upravo na toj rijeci kompanija Laks na tri lokacije ima punosistemsko ribogojilište te već 15 godina rade na spašavanju endemskih vrsta riba od sigurnog izumiranja.

U prirodnom rukavcu rijeke Bune uzgajaju matična jata mekusne i potočne pastrmke.

Veliki resursi BiH rijekama

"Moramo nastaviti na usavršavanju kadrova. Sad nam je najvažnije da mladi ljudi koji svaki dan odlaze u inostranstvo pronađu koru svoga hljeba u ovoj branši koja će u budućnosti biti jedna od osnovnih razvojnih animalnih proizvodnji u BiH", kaže Dževad Handžar, direktor kompanije Laks, koji je iskoristio priliku da podsjeti na jedan događaj od prije dvije godine, navodi fokus.

"Prije dvije godine u Parizu sam se susreo sa predsjednikom grupacije koja se bavi uzgojem ribe. Oni su nam rekli da neće napraviti grešku koju su napravili sa Poljacima. Pokazali su im svu savremenu tehnologiju uzgoja salmonida, jer se nisu nadali da će Poljska tako brzo ući u EU. Rekli su nam, znajući resurse BiH, ‘nećemo vam dozvoliti da obiđete naše ribnjake’. Tada sam shvatio da dolazim iz zemlje koja ima jedan brend u ribarstvu koji se mora uokviriti na državnom nivou", smatra Handžar.

Animalna proizvodnja kakvu BiH ima u ribarstvu je jedina dobila izvozni broj za Evropsku uniju, što dovoljno govori kakve resurse BiH ima.

Foto: Bigstock/PhotographyTTL


Tagovi

Kompanija Laks Punosistemsko ribogojilište Mekousna pastrmka Rijeka Buna Ribarstvo u BiH Dževad Handžar


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.