Pretraga tekstova
U prosjeku su se smanjile s 15 na 11 centimetara, a prosječna im je težina pala s 30 na 10 grama, što smanjuje njihovu komercijalnu vrijednost
Francuski znanstvenici su riješili misterij zašto su sardine na Mediteranu sve manje, odnosno gube oko dvije trećine svoje tjelesne težine i žive kraće nego prije 20 godina.
Istraživanje tamošnjeg Instituta za istraživanje mora (Ifremer) dokazalo je da se u deset godina ova vrsta riba u prosjeku smanjila s 15 na 11 centimetara, a njezina prosječna težina pala s 30 na 10 grama, što smanjuje njihovu komercijalnu vrijednost. Ove su ribe bitne karike u hranidbenom lancu oceana, ali i jedne od najčešće ulovljenih na svijetu.
Svijetom kruže brojne teorije poput toga da je porastao broj grabežljivaca koji se hrane njima, da je za to kriv prekomjerni izlov, ali i razne epizootske bolesti. No, biolozi s ovog instituta su otkrili da su sardine sve manje zbog prorijeđenih mikroalgi, inače njihovog glavnog izvora hrane. Naime, i one su manje veličine i manje hranjive nego prije, istaknuli su znanstvenici.
Analizirali su podatke u Lionskom zaljevu kako bi mogli objasniti pad kvalitete planktona. "Satelitske slike jasno pokazuju pad količine mikroalgi za 15 posto sredinom 2000-ih. To je vrijeme kada smo počeli opažati i smanjenje veličine sardina", pojasnio je Jean – Marc Frometin, istraživač Ifremer-a.
Upravo to je uzrokovalo da sardine, ali i inćuni dobivaju manje energije iz hrane. Naime, alge su se promijenile zbog poremećaja u okolišu, a iz francuskog instituta napominju da se smanjio unos hranjivih tvari iz rijeke Rhone. Također, temperatura mora je uslijed klimatskih promjena porasla za pola stupnja.
Osim praćenja u prirodnom okolišu, znanstvenici su uspjeli izvesti i eksperiment u kontroliranom okruženju. Testiranja na 450 sardina u akvarijima potvrdila su pretpostavku da promjena kod algi utječe na veličinu ribe.
Da ove poznate plave ribe žive sve kraće dokazuju podaci da u dijelu Mediterana kojeg su istraživali nije pronađena niti jedna starija od dvije godine.
Inače, ova je sitna riba iznimno bogata bjelančevinama, omega-3 kiselinama te vitaminima B i D, zbog čega ju smatraju superhranom za srce i mozak.
Tagovi
Mediteranska sardina Veličina ribe Mikroalge Jean Marc Frometin Ifremer Istraživanje Sardina
Autorica
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano