Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ribolovci, oprez!
  • 05.12.2023. 16:30
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Konjic

Kapić: Virus koji ubija šarane u Boračkom jezeru, ne smije se proširiti na Jablaničko!

Edemska bolest šarana (CEV) ili kolokvijalno nazvana bolest spavanja, uključuje simptome kao što je letargija, izostanak reakcije na podražaje.

Foto: Depositphotos/rkfotobjuty (ilustracija)
  • 270
  • 30
  • 0

Uginule ribe svakodnevan su prizor na Boračkom jezeru već nekoliko dana. Krajem novembra je ovdje ustanovljeno prisustvo Carp edema virusa (CEV) koji kod šarana izaziva takozvanu bolest spavanja, od koje obolijevaju i ugibaju.

Strah za Jablaničko jezero

U susjednoj Hrvatskoj ovaj virus se pojavio 2016. godine kada su bilježeni pomori ove ribe, dok je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu prvi put registriran u Ramskom jezeru u maju ove godine, gdje je fonda šarana skoro nestao.

"Jedan dan nađemo dvije ribe, drugi dan pet, nekada jednu. Nikakve konkretne mjere ne možemo poduzeti, osim sakupljati te mrtve ribe da se ne raspadaju u vodi i da se ne širi dalje", kazao je za Agroklub Hrabren Kapić, predsjednik Skupštine Organizacije sportskih ribolovaca Konjic.

Kako ističe, virus je u regionu prisutan nekoliko godina, a donesen je iz Japana u Evropu i pogađa samo šarane. Jedina "sreća" je što se epidemija pojavila u hladnijim mjesecima. Ribolov je trenutno zabranjen i kako navodi Kapić, najvažnije je da se bolest ne proširi na Jablaničko jezero.

"Stvarno bi bilo katastrofa da se to desi, jer je populacija šarana na Boračkom dosta manja nego u Jablaničkom", dodaje naš sagovornik.

Apel ribolovcima

Kontaktirali su, kaže nam, i udruženja iz susjednih zemalja, kako bi razmijenili iskustva, no nažalost ribolovci ne mogu ništa učiniti na njenom suzbijanju.

"Jedino što možemo i to svakodnevno činimo je apelirati na ribolovce da ono što je do njih urade, a to je da dezinficiraju opremu, od čizama, čuvarica, mreža, svega što dira vodu i ribu, da očiste i osuše. Kažu da virus mogu i ptice prenijeti", ističe Hrabren.

Edemska bolest šarana (CEV) ili kolokvijalno nazvana bolest spavanja, uključuje simptome kao što je letargija, izostanak reakcije na podražaje. Ako se ne uznemiravaju oboljeli primjerci trajno su nepokretni i leže na boku ili stomaku duže vrijeme, a kod uznemiravanja zaplivaju nakratko te ponovno zastanu i zauzmu položaj "spavanja". Od vanjskih simptoma uočena je enoftalmija te krvarenja i erozije po koži, potkožni edem, a škrge su blijede i otečene. Uobičajeno se bolest u šarana javlja na temperaturama od šest do 10 stepeni , ali i na 15 do 250C.


Tagovi

Edemska bolest šarana Carp edem virus Bolest spavanja šarana Hrabren Kapić Boračko jezero Jablaničko jezero OSR Konjic


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

I grčki poljoprivrednici protestuju. Hiljade njih, iz cijele zemlje okupilo se u utorak na centralnom trgu u Atini. Traktore su parkirali ispred zgrade parlamenta u najvećem protestu do sada. Razlog okupljanja su sve veći troškovi proizvodn... Više [+]