Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzeti uzorci
  • 19.07.2023. 11:00

Inspektor potvrdio: Rijeka Bosna zamućena, nije bilo pomora ribe

Uzet je uzorak otpadne vode iz glavnog kolektora na rijeci Bosni koji je, u skladu sa zakonom propisanim procedurama, predat u laboratoriju.

Foto: FUZIP
  • 123
  • 20
  • 0

Nakon zaprimljene dojave o incidentnom zagađenju rijeke Bosne koje je primijećeno u večernjim satima 16. jula godine, federalni vodni inspektor je dan kasnije izvršio detaljan inspekcijski nadzor u privrednom subjektu ArcelorMittal d.o.o. Zenica.

"U toku nadzora su uzeti uzorci otpadne vode iz kanala pogona, te je naređeno da se angažuje ovlaštena firma kako bi se spriječilo dalje nekontrolisano isticanje otpadne vode, što je odmah i učinjeno", naveli su iz FUZIP.

Postupajući federalni vodni inspektor je obišao dio toka rijeke Bosne nizvodno od ispusta, te konstatovao da je voda zamućena, tamno smeđe boje i da nije uočen pomor ribe.

Također je uzet uzorak otpadne vode iz glavnog kolektora na rijeci Bosni koji je, u skladu sa zakonom propisanim procedurama, predat u laboratoriju Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo, gdje će biti podvrgnut ispitivanju.

O incidentnom zagađenju su obaviješteni svi nadležni organi - policija, kantonalni vodni inspektor, te nadležna Agencija za vodno područje rijeke Save, radi poduzimanja daljih mjera iz djelokruga njihovih nadležnosti.

Federalna uprava za inspekcijske poslove poduzima sve zakonom propisane mjere iz svoje nadležnosti kako bi utvrdila uzrok i sankcionisala počinioca zagađenja, te će, po okončanju inspekcijskog nadzora, o nalazima i poduzetim mjerama javnost biti blagovremeno informisana.


Tagovi

Zagađenje rijeke Bosna Pomor ribe FUZIP Inspekcija ArcelorMittal


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Broj primarnih korjenčića je specifičan za vrstu strnih žita i zbog toga se može koristiti za determinaciju vrste. Pšenica različitog roka sjetve se razlikuje i na osnovu ovoga pokazatelja. Prema tome, ozima pšenica klija sa tri, a jara sa... Više [+]