Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kukuruz šećerac
  • 06.04.2017. 10:00

Vrijeme je za sjetvu kukuruza šećerca!

Optimalno je vrijeme za sjetvu kukuruza šećerca!

Foto: Pixabay.com
  • 2.352
  • 245
  • 0

Uzgajanje kukuruza šećerca je postalo popularno među proizvođačima zbog potražnje na tržištu. Ovaj kukuruz pripada porodici trava Poaceae i pripada monokotiledonim biljkama. Korijen kukuruza šećerca dostiže u dubinu do 1,5m, a biljka može biti visoka od 1,5 do 2m. Stabljika je koljenasta i na svakom koljenu razvija list. Muški cvjetovi su smješteni na vrhu biljke u metlici, dok ženski cvjetovi formiraju klip koji se nalazi na središnjem dijelu biljke. Na jednoj biljci se mogu razviti jedan ili dva klipa, rijetko je veći broj klipova. Muški cvjetovi na metlici počinju cvjetati prije ženskih cvjetova.

Kalendarski optimalni rok sjetve je druga polovina aprila, ali sjetvu treba prilagoditi temperaturi sjetvenog sloja.

Kod ovog kukuruza koristi se poluzrelo zrno koje je sočno, ukusno i odlikuje se povišenim sadržajem šećera. Zrno kukuruza šećerca se upotrebljava u gastronomiji kao sirovo zrno, namirnica za mnoga jela ili sirovina za predu u prehrambenoj i drugim industrijama. Mogu se koristiti cijeli mladi klipovi ili samo zrna. Klipovi i zrna se mogu zamrzavati, konzervisati u marinadama ili vakumu.

Poštujte plodored i ne gajite ga više sezona na istom mjestu

Može da se uzgaja kao glavna kultura, ali i poslije nekih ranih kultura: ranog krompira, ranih kupusnjača. Posljednji termin sjetve je sredina mjeseca jula. Sukcesivnom sjetvom i sjetvom sorti i hibrida sa različitom dužinom vegetacije produžava se vrijeme berbe. Prilikom sjetve ispoštovati plodored i ne gajiti kukuruz šećerac na istom mjestu tokom više sezona. Na isto mjesto se može posijati nakon 3 godine. Dobre predsjetvene kulture su mnoge povrtnice: krastavac, tikvice, mahunarke, kupus. Kukuruzu šećercu odgovaraju plodna zemljišta blago kisele ph reakcije od 5 do 7. Za klijanje i nicanje sjeme treba dovoljno vlage i optimalnu temperaturu kako bi se ovi procesi odvijali što brže.

Hladno vrijeme će usporiti procese klijanja i nicanja, a sjeme će biti izloženo napadu štetočina i prouzrokovača oboljenja, prvenstveno truleži sjemena. Sjetvu je najbolje obaviti u optimalnom agrotehničkom roku tokom mjeseca aprila ukoliko sijemo kukuruz šećerac kao glavnu kulturu. Kalendarski optimalni rok sjetve je druga polovina aprila, ali sjetvu treba prilagoditi temperaturi sjetvenog sloja. Prilikom sjetve zemljište treba da ima temperaturu 13ºC i to je minimalna temperatura za klijanje kukuruza šećerca. On ima veće zahtjeve za toplotom od kukuruza za zrno. Odgovaraju mu parcele koje su pozicionirane na jugu ili jugozapadu, jer se brže i bolje zagrijavaju.

Kukuruz šećerac je osjetljiv na nedostatak hraniva i potrebno je pratiti stanje u kome se nalazi biljka i boju listova.

Dubina sjetve sjemena kukuruza šećerca kreće se od 4 do 8cm i zavisi od karakteristika zemljišta i dostupne vlage. Prosječna dubina sjetve je 5cm. Međuredni razmak kreće se između 60 i 90cm u zavisnosti od zahtjeva biljaka kukuruza šećerca. Razmak u redu se kreće između 20 i 30cm. Količina sjemena zavisi od rednog i međurednog razmaka i kreće se od 10 do 20kg/ha. Ukoliko je usjev pregust potrebno ga je prorijediti dok su biljke kukuruza šećerca male.

Zaštita usjeva od ptica

Da bismo ubrzali proces klijanja i nicanja kukuruza šećerca sjeme se može potopiti u toplu vodu ( temperature oko 30ºC ) tokom jednog dana. Vodi se može dodati i neki biostimulator. Ovako tretirano sjeme će u povoljnim uslovima nići 3 do 4 dana ranije.

Nakon sjetve usjev je potrebno zaštititi od ptica. Ptice mogu pokupiti sjeme, ali i čupati tek iznikle biljke kukuruza šećerca. Period vegetacije traje 90 i više dana. U usjevu kukuruza šećerca potrebno je redovno uklanjati korov ili kukuruz uzgajati na foliji. Tokom sušnog razdoblja obezbjediti navodnjavanje, posebno u fazi zametanja i nalijevanja zrna. Osjetljiviji je na sušu od kukuruza za zrno. Prije sjetve zemljište pođubriti organskim đubrivom (stajnjakom, kokošijim đubrivom).

Kukuruz šećerac je osjetljiv na nedostatak hraniva i potrebno je pratiti stanje u kome se nalazi biljka i boju listova. Pri nedostatku azota razvijaju se tanke biljke, listovi i biljka imaju svijetlozelenu boju, biljka zaostaje u porastu. Zrna na klipu ostaju štura. Ukoliko se radi o nedostatku fosfora javlja se karakteristična ljubičasta boja listova. Veoma često se dešava da se u ranim fazama razvoja na listovima pojavi ljubičasta boja i pored dobrog đubrenja. Razlog tome mogu biti niske temperature koje umanjuju usvajanje fosfora iz zemljišnog rastvora. Nedostatak kalijuma manifestovaće se rubnim crvenilom listova, klipovi će biti kraći, a zrna smrežurana i neravna.

Berba u fazi mliječne zrelosti

Kukuruz šećerac se bere kada je u fazi mliječne zrelosti. U ovoj fazi zno sadrži najviše šećera, a sinteza proteina još nije započela. Tehnološka zrelost kukuruza šećerca je pod uticajem temperature vazduha. Što je temperatura viša brže je otpuštanje vode iz zrna, berba kukuruza šećerca kraće traje. Najbolje je berbu obaviti u ranim jutarnjim satima. Kukuruz je potrebno što brže uskladištiti ili se potapa u hladnu vodu kako bi se spriječilo isušivanje zrna na klipu kukuruza. Ovako rashlađen kukuruz može se čuvati u frižideru 3 do 5 dana.

Znaci da je kukuruz šećerac spreman za berbu:

  • listovi koji obaviju klip su priljubljeni uz klip i počinju se na rubovima sušiti,
  • svila kukuruza dobija smeđu nijansu, ali nije slijepljena,
  • zrno je dobilo lijepu žutu boju,
  • zrno je elastično i nije tvrdo,
  • ukoliko se zrno zapara noktom vidljiv je mliječni sadržaj.

Ukoliko zrno pod pritiskom puca ne treba ga brati jer je još nije u fazi tehnološke zrelosti i nije spremno za berbu.

Foto: Pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Kukuruz šećerac

Kukuruz šećerac

Engleski naziv: Sweet maize | Latinski naziv: Zea mays L. convar. saccharata Koern.

Kukuruz šećerac u mliječnoj zriobi može se jesti u svježem stanju, a najviše se koristi kuhan. Klip se može konzervirati, zamrzavati i marinirati. Jednogodišnja je i zeljasta... Više [+]

Tagovi

Kukuruz šećerac Sjetva Zrno


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.